StoryEditor

Pozrite sa, aký deň prežil svet počas gréckeho rozhodovania

04.11.2011, 07:25
Sledovali sme online | Premiér Papandreou dostal dôveru. Ako premiér končí. Začnú rokovania o širokej koalícii.

Sledovali ste aktuálne dianie v prenose minútu po minúte:

23:54 Papandreou získal dôveru

23:47 Áno 102; Nie: 96, zostáva ešte stovka poslancov

23:31 Začalo sa hlasovanie..... 

.. ale keďže sa každý z 300 poslancov musí vysloviť zvlášť, môže procedúra zabrať aj pol hodinu.

22:58 Papandreou chce dostať opozíciu do vlády, aby mu neokopávala členky

Papandreov prejav potvrdil taktiku, o ktorej sme informovali už včera - prinútiť opozíciu, ktorá kritizuje akékoľvek vládne škrty, aby sa podieľala na plnení záchranného plánu.

To opoziční líder Samaraas počas piatku odmietal s tým, že chce predčasné voľby a potom chce rokovať s lídrami EÚ o lepších podmienkach

Papandreou tiež naznačil, že širokú koalíciu by viedol niekto iný ako on.

22:54 Papandreou zakončil svoj emotívny prejav: Keď budeme jednotní, podarí sa nám krízu zvládnuť

22:47 Papandreou: "Zajtra budem prezidenta informovať o rokovaniach o veľkej koalícii

"Zajtra pôjdem za prezidentom a budem ho informovať o zámere vyjednávať so štyrmi stranami o spoločnej vláde." Doteraz vládne len Papandreovu strana PASOK.



22:40 Papandreou: Chcem širokú koaličnú vládu. Je mi jedno, či budem premiér, alebo nie

22:33 Papandreou: Som tu, aby som prelamoval tabu

"Vždy som tu bol, aby som prelamoval tabu," povedal Papandreou. Potom sa spustil strhujúce potlesk.

22:18 Papandreou: Riešením je dohoda naprieč stranami, voľby až sa situácia v krajine upokojí

22:11 Premiér Papandreou začal svoj prejav

"Je jasné, že teraz musíme splácať dlhy, ktoré vlády urobili v minulých desaťročiach."

"Táto dohoda (záchranný plán z eurosummitu - pozn. Red.) Je našou poslednou možnosťou, ako znovu postaviť našu zem na dobrých základoch."

21:50 Americké akcie kvôli Grécku oslabili

Americké akcie na záver týždňa oslabili a straty si pripísali aj za celý týždeň. V predchádzajúcich štyroch týždňoch naopak rástli. Trhy boli nervózne pred dnešným hlasovaním o dôvere gréckej vláde, ktoré sa uskutoční až po uzavretí trhu.

V závere obchodovania index Dow Jones oslabil o 61,15 bodu, teda 0,51 percenta, na 11.983,32 bodu. Širší index Standard & Poor 's 500 klesol o 7,91 bodu, čiže 0,63 percenta, na 1253,29 bodu. Za celý týždeň Dow Jones stratil dve percentá a S & P 2,5 percenta. Index technologického trhu Nasdaq oslabil o 11,82 bodu, teda 0,44 percenta, na 2686,15 bodu a od začiatku týždňa sa znížil o 1,9 percenta.

21:48 V centre Atén sa zhromaždili tisíce demonštrantov 

V centre Atén sa zhromaždili tisíce demonštrantov, ktorí dávajú hlasno najavo svoju nechuť k úsporným opatreniam vlády. V okolí budovy parlamentu hliadkujú tisícky policajtov.

21:40 Moody's znížila rating Cypru o dva stupne na Baa3

Ratingová agentúra Moody's Investors Service dnes znížila rating Cypru o dva stupne z Baa1 na Baa3. To je už iba jeden stupeň nad špekulatívnym pásmom.     

Ako dôvod agentúra uviedla, že cyperská vláda bude pravdepodobne musieť v nasledujúcom roku pomôcť bankovému sektoru, aby ho ochránila pred dôsledkami vysokej previazanosti s gréckym dlhom.

21:04 Papandreou plánuje vystúpiť o 22:30, do tej doby je prihlásených ešte 70 poslancov

Premiér Papandreou plánuje v 22:30 SEČ vystúpiť s prejavom pred hlasovaním o dôvere vláde, informuje AFP. Pred ním však bolo v 20:38 prihlásených ešte 70 poslancov, teda necelé dve minúty na každého.

Agentúra AP píše, že najmenej osem poslancov vládnej strany PASOK odmietlo povedať, či vysloví vláde dôveru. Pritom vláda má v parlamente väčšinu len dvoch hlasov.

20:47 Graf: v 90. rokoch si Taliansko požičiavalo za dvojnásobok, dlh tak dosahoval 120% HDP a o bankrote sa nehovorilo

19:39 Komunistická poslankyňa k davu demonštrantov: Grécko musí opustiť EÚ

Červené vlajky zaplnili ulice pred parlamentom, ktorý bude v noci hlasovať o dôvere vláde. Komunistická poslankyňa Liana Kanelliová davu povedala, že grécko musí opustiť EÚ a prevziať kontrolu nad svojím osudom.

18:55 Euro kleslo kvôli neistote ohľadom riešenie dlhovej krízy

Euro počas dnešného obchodovania oslabilo voči americkému doláru kvôli pretrvávajúcej neistote investorov ohľadom riešenia dlhovej krízy v eurozóne. Trh teraz čaká na výsledok hlasovania o dôvere gréckej vláde. V neskorých popoludňajších hodinách jednotná európska mena klesla o 0,5 percenta na 1,3738 USD. Trh síce privítal správu o zrušení plánu na referendum o finančnej pomoci v Grécku, negatívne ho ale ovplyvnilo vyhlásenie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, že podporu Európskemu fondu finančnej stability (EFSF) na summite krajín G20 v Cannes nesľúbila prakticky žiadna z členských krajín.

Commodity Futures Charts

18:51 Grécky parlament zasadol, aby hlasoval o dôvere vláde

Grécky parlament začal diskusiu, na ktorej konci má byť hlasovanie o dôvere vláde socialistického premiéra Jorgosa Papandrea. Hlasovanie s neistým výsledkom by sa malo uskutočniť o polnoci tamojšieho času (23:00 SEČ), Papandreou má k poslancom prehovoriť o pol hodiny skôr.
Vládna strana PASOK má vo 300členném parlamente 152 zákonodarcov, ale najmenej štyria z nich odmietli podľa agentúry AP povedať, či sa pri hlasovaní o dôvere za kabinet postavia. Aj preto sa dá výsledok hlasovania len ťažko predvídať.

18:21 Sarkozy: Daň Robina Hooda v EÚ do konca budúceho roka

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy uviedol, že chce zaviesť daň z finančných transakcií v celej EÚ do konca budúceho roka.

17:33 Írsko: Zhoršenie ekonomiky, väčšie škrty

Írska vláda znížila odhad rastu domácej ekonomiky pre budúci rok na 1,6 percenta z predtým predpokladaných 2,5 percenta. Vláda tiež uviedla, že v budúcom roku plánuje úsporné opatrenia v rozsahu 3,8 miliardy eur, čo je viac, než pôvodne predpokladala.

17:20 Lagarde sa znovu pustila do Talianska: Plánovaným reformám "chýba dôveryhodnosť"

Šéfka MMF Christine Lagarde potom, čo naznačila, že Silvio Berlusconi klamal ohľadom pomoci MMF, sa znovu oprela do Talianska.

Hoci šéf Európskej komisie José Manuel Barroso Taliansku pochválil za snahu o reformy, Lagarde uviedla, že plánovaným rozpočtovým reformám "chýba dôveryhodnosť".

17:12 Hlasovanie o dôvere gréckej vláde: Najskôr za 6 hodín

V gréckom parlamente začala diskusia pred hlasovaním o dôvere. To však nebude skôr než za šesť hodín.

17:09 DPA: Papandreou nebude prvý, kríza už má svoje prominentné obete

Keď sa netočí euro, padajú hlavy. Šéfovia vlád Brian Cowen, José Sócrates a Iveta Radičová sa s tým už stretli, v Španielsku stojí José Zapatero pred odchodom. V niektorých krajinách eurozóny plne vzplanul boj o moc, píše agentúra DPA.

S gréckym premiérom Jorgos Papandreuem sa trasú aj ostatní - dlhová kríza stojí stále viac politických špičiek miesto. Teraz bojuje Papandreou o svoje politické prežitie. V Ríme z hodiny na hodinu silnie tlak na Silvia Berlusconiho. Títo dvaja by boli číslami päť a šesť, ktorí by kvôli kríze prišli o úrad.

16:48 Cameron: Dlhovú krízu sme nevyriešili

Britský premiér David Cameron pripustil, že summit G20 nenašiel riešenie na dlhovú krízu eurozóny. Podľa neho však boli podniknuté "kroky vpred".

16:41 Pomoc Taliansku: Kde je pravda?

Silvio Berlusconi tvrdí, že odmietol pomoc MMF.
Šéfka MMF Christine Lagarde tvrdí, že žiadna ponuka ani neexistovala.

16:37 Mario zachraňuje Silvia

ECB práve na trhu nakupuje dlhopisy Talianska. Ako poznamenáva denník Financial Times, Mario Draghi práve zachraňuje Silvia Berlusconiho.

16:21 Obama: V Európe je veľa byrokracie

"Spoznal som, ako ťažká situácia tu panuje a mám sympatie k mojim európskym kolegom. V Európe je proste moc inštitúcií a pokus o ich koordináciu je prácny a časovo náročný, ale myslím, že sa im to podarí," uviedol na tlačovej konferencii po summite G20 americký prezident Barack Obama.

16:10 Kompletné komuniké po summite G20 (v angličtine; zobrazí sa kliknutím na screenshot)

16:06 Vyšiel zoznam bánk, ktoré sú príliš veľké na to, aby padli

Rada pre finančnú stabilitu zverejnila zoznam 29 finančných inštitúcií, ktoré sú označené ako "systémovo dôležité inštitúcie", inými slovami, sú príliš veľké na to, aby padli:

Bank of America

Bank of China

Bank of New York Mellon

Banque Populaire CDE

Barclays

BNP Paribas

Citigroup

Commerzbank

credit Suisse

Deutsche Bank

Dexia

Goldman Sachs

Group Crédit Agricole

HSBC

ING Bank

JP Morgan Chase

Lloyds Banking Group

Mitsubishi UFJ FG

Mizuho FG

Morgan Stanley

Nordea

Royal Bank of Scotland

Santander

Société Générale

State Street

Sumitomo Mitsui FG

UBS

Unicredit Group

Wells Fargo

16:13 Merkelová: Pomoc eurovalu nesľúbil nikto z G20

Podporu EFSF na summite krajín G20 v Cannes nesľúbil prakticky nikto z členských krajín. Nemecká kancelárka Angela MerkelováPodľa agentúry Reuters to povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová.

16:06 Stark: Pomoc MMF poukazuje na neschopnosť Európy

Prijatie pomoci od MMF znamená priznanie zlyhania Európy, jej neschopnosti vyriešiť ťažkosti. Povedal to dnes hlavný ekonóm Európskej centrálnej banky (ECB) Jürgen Stark.

16:01 Lagardeová: Politická kríza v Grécku sa rýchlo vyrieši

Šéfka MMF Christine Lagardeová vyhlásila, že očakáva rýchle vyriešenie gréckej politickej krízy.

15:16 Taliansky premiér odmietol ponuku pôžičky od MMF

Taliansky premiér Silvio Berlusconi s vďakou odmietol ponuku pôžičky od Medzinárodného menového fondu. Krajina ju podľa neho nepotrebuje.

Rozhodnutie talianskeho premiéra ale nemusí mať dlhé trvanie. Trhy sa totiž čoraz viac, s tým, ako sa situácia v Grécku blíži k prelomovému okamihu, sústredia práve na Taliansku.



To potvrdzuje aj fakt, že výnosy u desaťročných dlhopisov Taliansko sa v piatok vyšplhali až na 6,25 percenta. Problém Talianska tak rozhodne nie je zažehnaný a môže sa ľahko prehĺbiť.

"Celá stabilita Európy teraz záleží na tom, ako bude Taliansko jednotné v reformách, "povedal televízii CNBC finančný riaditeľ banky Commerzbank Eric Strutz.

15:05 Taliansky minister: Rím nebude konať pod taktovkou MMF a EÚ

Talianska vláda podľa agentúry AFP odmieta, že by dohoda medzi Medzinárodným menovým fondom (MMF) a Európskou úniou (EÚ), podľa ktorej majú ich komisári dohliadať na zavádzanie kľúčových ekonomických reforiem v krajine, zároveň prinášala aj celkový dohľad MMF a EÚ nad Talianskom.

"Talianska vláda nebude konať pod taktovkou MMF alebo kohokoľvek iného, "povedal minister Berlusconiho vlády Altero Matteoli.,, Ak si to tak niekto predstavuje, je to absurdné!" dodal.

Francúzsko a Nemecko následne povedali, že Rím môže hľadať len "rady" u MMF ohľadom zavedenia talianskych ekonomických reforiem.

15:00 Základné údaje o Grécku

Oficiálny názov: Grécka republika

Štátne zriadenie: republika

Rozloha: 131 957 km2

Poloha: v južnej časti Balkánskeho polostrova a priľahlých ostrovoch v Egejskom, Iónskom a Krétskom mori; hraničí s Albánskom, Macedónskom, Bulharskom a Tureckom

Počet obyvateľov: 10,964.020

Národnostné zloženie: 93 percent obyvateľov má grécke občianstvo, sedem percent populácie tvoria cudzinci (Grécky štatistický úrad nevedie štatistiku podľa národnosti)

Náboženstvo: 98 percent obyvateľov sa hlási ku gréckej ortodoxnej cirkvi, 1,3 percenta vyznáva islam

Oficiálny jazyk: gréčtina

Hlavné mesto: Atény (3,25 milióna obyvateľov)

Vedenie štátu: - Prezident: Karolos Papulias (od marca 2005) - Premiér: Jorgos Papandreou (od októbra 2009)

Nezamestnanosť: 16,3 percenta (2. štvrťrok 2011)

Inflácia: 4,7 percenta (rok 2010) HDP: pokles 4,4 percenta (2010); v 2. štvrťroku 2011 klesla o 7,3 percenta

Schodok rozpočtu: 10,5 percenta HDP (rok 2010)

Štátny dlh: 142,8 percenta HDP (rok 2010)

Mena: euro

Ostatné: člen Severoatlantickej aliancie (NATO) od roku 1952, člen Európskej únie od roku 1981, člen eurozóny od januára 2001.

14:47 Van Rompuy vyzval gréckych politikov k národnej zhode

Prezident EÚ Herman Van Rompuy vyzval všetky politické sily v Grécku k "národnému konsenzu" o európskom záchranného pláne. Van Rompuy na záver dvojdňového summitu krajín G20 vo francúzskom Cannes naznačil, že zhodou na záchrane by Gréci prispeli k posilneniu dôvery v rámci eurozóny. Kríza v eurozóne a najmä v Grécku patrila k hlavným témam summitu.

14:20 Krajiny G20 chcú posilniť zdroje MMF

Lídri najväčších európskych ekonomík sa na summite G20 vo francúzskom Cannes zhodli na potrebe posilnenia zdrojov Medzinárodného menového fondu (MMF), ale nedospeli ku konkrétnej dohode o spôsobe posilnenia. Podľa agentúr AP a AFP to oznámil prezident EÚ Herman Van Rompuy. Dodatočné prostriedky majú byť fondu poskytnuté "rýchlo, ak to bude potrebné".

Podľa Van Rompuya ministri financií hlavných svetových ekonomík nadefinujú tri technické možnosti posilnenia fondu do "ich ďalšej schôdze". Podľa informácií agentúry DPA bolo zámerom posilnenie protikrízových funkcií MMF.

13:43 Európske akciové trhy čakajú na večerné hlasovanie

13:41 Merkelová: Podporu eurovalu nesľúbil prakticky nikto

Podporu Európskemu fondu finančnej stability (EFSF) na summite krajín G20 v Cannes nesľúbil prakticky nikto z členských krajín. Podľa agentúry Reuters to povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová. Prezident Európskej únie Herman Van Rompuy povedal, že krajiny G20 sa zhodli na zvýšení objemu zdrojov Medzinárodného menového fondu, zatiaľ však nevedia, ako to dosiahnuť.

Euro po slovách Merkelovej zamierilo dole a straty prehĺbil aj akciový trh. Spevnili naopak ceny nemeckých dlhopisov. Euro k doláru v bezprostrednej reakcii oslabilo na 1,3806 USD, zatiaľ čo predtým, než Merkelová predniesla svoje slová, sa pohybovalo okolo 1,3830 USD. Nemecký akciový index DAX prehĺbil stratu na zhruba 0,7 percenta na 6089 bodov, predtým bola jeho strata asi polovičná. Podobne britský index FTSE 100, ktorý mal do tej doby slabý zisk, spadol do strát.

Index DAX

13:30 Aj v menovej politike existuje Chuck Norris

"Na blogu The Street Light sa píše, že ECB by si mala brať príklad zo švajčiarskej centrálnej banky. Tá ukázala, aký efekt môže mať odhodlanie centrálnej banky. SNB zafixovala kurz EURCHF nad 1,20 a podľa údajov z centrálnej banky ju to stálo len 25 mld. CHF. Pri posledných neúspešných intervenciách centrálna banka minula až 100 mld. CHF, no rast franku nezastavila. Všetko to zhrňujú takto: „Toto je efekt Chucka Norrisa v menovej politike. Nemusíte tlačiť žiadne peniaze pre uvoľnenie menovej politiky, ak ste kredibilnou centrálnou bankou s kredibilným cieľom.“ Kým ECB bojuje pomerne ľahký boj s cenovou stabilitou, uniká jej oveľa dôležitejší cieľ: stabilita celej eurozóny," vysvetľuje vo svojom komentári analytik TRIM Broker Ján Beňák.

13.18 Hlavné udalosti dlhovej krízy v eurozóne

Kvôli dlhovým problémom dostalo doteraz pomoc Grécko, Írsko aj Portugalsko. Problémy začali už v roku 2004.

13:00 Vplyv menového fondu sa zvyšuje

Fond by mal mať k dispozícii nový nástroj, ktorý pomôže stabilizovať finančné trhy a má zabrániť rozširovaniu dlhovej krízy. Krajiny G20 sa dnes na summite v Cannes dohodli, že MMF bude mať k dispozícii viac peňazí na pomoc krajinám zasiahnutým krízou, tvrdí agentúra DPA. Fond bude môcť poskytovať krátkodobú likviditu štátom. To má slúžiť ako prevencia proti rozširovaniu dlhovej krízy. Tieto krátkodobé úvery budú môcť využiť aj krajiny eurozóny.

12:45 Grécke referendum nebude

Grécko sa definitívne vzdalo plánu na vypísanie referenda o zotrvaní v eurozóne, potvrdilo dnes grécke ministerstvo financií.  Minister financií Evangelos Venizelos to prisľúbil v telefonickom rozhovore šéfovi Euroskupiny Jeanovi-Claudovi Junckerovi, komisárovi EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Ollimu Rehnovi a nemeckému ministrovi financií Wolfgangovi Schäublemu, uvádza sa vo vyhlásení gréckeho ministerstva financií. "Venizelos ich informoval o rozhodnutí, že referendum sa nekoná.".

12:00 Tlač: Papandreovi sa nedá veriť, ešteže tu je Merkules

Najčítanejší nemecký denník Bild sa domnieva, že to bol nátlak Merkelovej, hodný gréckeho poloboha Herkula, ktorý Papandrea prinútil k upusteniu od referenda. "Otvorené hrozby zapôsobili! Kancelárka Angela Merkelová spoločne s hlavou Francúzska Nicolasom Sarkozym Grékov primäli k rozumu. To bolo úžasné využitie moci, ako od Herkula! Teraz je kancelárka naozajstná Angela Merkules!" oslavuje Bild.

11:27 Osud eurozóny môže rozhodnúť šašo a technokrat

Ak sa Berlusconi venuje vládnutiu v jednej zo zadlžených krajín eurozóny skutočne len ako koníčku, nie je divu, že sa trhy zmietajú v agónii neistoty. Situácia došla tak ďaleko, že ho jeho európski kolegovia musí napomínať a strašiť ako zlého školáka.

Osud Talianska, a možno aj eurozóny, bude teraz záležať na dvoch mužoch: premiérovi Berlusconim, ktorý môže krajinu potopiť, a šéfovi ECB Draghim, ktorý je možno jediný schopný ju zachrániť. Ich vzťah zatiaľ nie je najlepší.

10:47 Grécky happy end 

"Papandreou sa ukázal ako skúsený politik, ktorý môže vyjsť ako víťaz. Prvé nepotvrdené správy o možnej rezignácii prijal trh nadšene, pretože by sa odložilo referendum, ktoré mohlo vystaviť Grécko existenčnému riziku. Následne sa do frašky priplietol aj opozičný líder, ktorý chcel novú vládu a okamžite požadoval, aby bol nový balíček od trojky schválený parlamentom. Práve opozícia bola dlhé mesiace proti pomoci a akonáhle zacítila "možný koniec predsedu vlády," okamžite preukázala pragmatizmus a náhle "euro - osvietenie". Akciové trhy sa upokojili, pretože politické predstavenie malo happy end. Grécka opozícia bude musieť hlasovať za pomoc a keďže otočila o 180 stupňov, preukázala tým, že nie je alternatívou. Na grafe si môžete pozrieť, čo sa dialo a ako na to reagoval európsky akciový benchmark. Trhy sú naozaj v zajatí dezinformácii a politických hier od Atén po Lisabon," tvrdí vo svojom komentári Peter Greguš zo spoločnosti TRIM Broker.

10:20 Grécke dlhopisy stiahli Commerzbank do straty

Odpisy gréckych dlhopisov vo výške 798 miliónov stiahli Commerzbank v 3. kvartáli 2011 hlboko do červených čísel. Čistá strata nemeckého finančného koncernu dosiahla 687 miliónov eur, čo je približne o 100 miliónov eur viac, než predpokladali analytici. V rovnakom období vlani Commerzbank zaznamenala čistý zisk 113 miliónov eur.

10:17 Európske akcie pokračujú v raste

Západoeurópske akcie začali obchodovanie miernym rastom, a nadviazali tak na priaznivý vývoj z predchádzajúceho dňa. Nervozita na trhu však pretrváva. Paneurópsky index FTSEurofirst 300 asi hodinu po začiatku obchodovania pridával 0,2 percenta a pohyboval sa okolo 992 bodov. Záujem o nákupy však s postupom času klesal.

Najvyššie zisky mali akcie bánk, z ktorých niektoré držia značné objemy gréckych dlhopisov. Index bankových titulov Stoxx Europe 600 vykazoval rast asi o 1,6 percenta.

10:08 Grécka kríza v číslach

Pozrite sa na krízu zadlženého Grécka v číslach.

 

4,5 - o toľko percent poklesol grécky HDP v minulom roku
4,7 - toľko dosiahla inflácia v percentách v minulom roku
10,5 - toľko percent HDP činil vlani deficit gréckeho rozpočtu; pravidlá EÚ povoľujú maximálne trojpercentný deficit
16,2 - toľko percent bola rekordná nezamestnanosť v Grécku v máji
22,7 - za toľko miliárd eur majú grécke štátne dlhopisy nemecké banky, ktoré sú tak z jednotlivých krajín najväčším veriteľom Grécka
40 - toľko percent by predstavovala podľa odhadov ekonómov strata zahraničných veriteľov v prípade reštrukturalizácie gréckeho dlhu
52 - miliárd eur dlhuje Grécko celkovo bankám v eurozóne
70 - o toľko percent svojich peňazí by prišli podľa odhadov analytikov v prípade reštrukturalizácie grécki veritelia
78 - toľko miliárd eur by mala priniesť úsporné a privatizačné opatrenia, ktoré schválil grécky parlament (28 miliárd úspory a 50 miliárd príjmy z privatizácie)
109 - miliárd eur je výška druhej záchranného balíčka, na ktorom sa tento rok v júli dohodla eurozóna s MMF; do balíčka prispejú aj súkromní veritelia, hlavne banky
110 - miliárd eur je výška prvého záchranného úveru, na ktorom sa Atény dohodli vlani v máji s EÚ a MMF
340 - miliárd eur činí štátny dlh Grécka, čo je asi 140 percent HDP; konvergenčné kritériá pripúšťajú maximálne 60 percent.  

 

 

10:03 Euro podržalo zrušenie referenda

 

"Spoločná európska mena bola počas včerajšieho obchodovania vo víre dvoch udalostí. Nahor ju už od rána tlačili správy, že Papandreu je pod silným politickým tlakom zrušiť referendum, ktoré sa napokon ukázali byť pravdivé a v súčasnosti to vyzerá tak, že referendum je passé. Naopak negatívnym šokom pre euro bolo nečakané zníženie úrokových sadzieb v eurozóne," tvrdí vo svojom komentári analytik X-Trade Brokers Kamil Boros.

09:51 Päť kľúčových výrokov štvrtkovej noci

Jun Azumi (minister financií, Japonsko): "Kríza v Európe spôsobuje globálnu krízu, Áziu nevynímajúc. Od MMF každý očakáva, že sa stane omnoho atívnejším. Rozhovory sa koncentrujú na to, ako vytvoriť ochranný val, no podľa nás by sa z MMF mal stať veľký záchranný múr."

Nicolas Sarkozy (prezident, Francúzsko): "Nebudeme sa miešať do politiky v Grécku, musíme však obraňovať Európu a eurozónu. Ak vybuchne euro, vybuchne aj Európa."

Angela Merkelová (kancelárka, Nemecko): "To, čo sa ráta nám, sú činy. Zatiaľ však tie činy nevidím."

Jorgos Papandreu (premiér, Grécko): "Mali sme dilemu - buď úplný súhlas, alebo referendum. Ak by bol súhlas, nepotrebovali by sme referendum. Vítame fakt, že hlavná opozičná strana Nová Demokracia bude hlasovať za pôžičku."

 vyhlásenie vládnej strany PASOK: "Chceme Jorgosa Papandrea za lídra našej strany a premiéra, nie jeho odstúpenie."

09:38 Na reformy v Taliansku dohliadne EÚ a MMF

Taliansko súhlasilo s návrhom, aby na jej postup pri zavádzaní série reformných opatrení dohliadala monitorovacia misia Európskej únie a Medzinárodného menového fondu. Tvrdia to zdroje agentúry Reuters. Oficiálne talianske zdroje ale formulácii tvrdenia popreli a uviedli, že Taliansko k ničomu donútené nebolo. Dohľad MMF si údajne praje.

Gréci demonštrujú proti úsporným opatreniam vlády pred budovou parlamentu v Aténach

09:33 Spása prišla od eurobanky

"Včerajšok na akciových trhoch sa spočiatku nevyvíjal najlepšie, keď Papandreou vyhlásil referendum spojené s vyjadrením dôvery vláde, pričom naznačil svoju možnú demisiu. Tieto kroky vystrašili akciové trhy, ktoré sa tak ponorili do červených čisel. Ako spása prišlo vyjadrenie  Draghiho o tom, že ECB znižuje základnú úrokovú sadzbu," opisuje včerajšok na trhoch anaytik Capital Markets Boris Penev.

09:26 Kurz eura sa stabilizoval

Kurz spoločnej európskej meny sa po miernom uvoľnení situácie v Grécku a znížení sadzieb v eurozóne drží nad 1,38 USD/EUR. V rannom obchodovaní sa euro predávalo po 1,3812 USD. To znamená, že dolár stál 0,7240 eura.

Kurz eura voči doláru

 

09:18 Papandreou získal podporu vládnej strany PASOK

Jorgos Papandreu získal podporu 110 ze 151 členov vládnej socialistickej strany PASOK. "Chceme, aby byl naším lídrom a premiérom, nemal by odstúpiť," povedal jeden zo zástupcov strany.

08:57 Francúzsky minister: Grécko by mohlo byť vylúčené aj z únie

Po prípadnom vylúčení Grécka z eurozóny v prípade neprijatia záchranného plánu by za určitých okolností mohlo nasledovať aj vylúčenie krajiny z Európskej únie. Naznačil to podľa agentúry AFP francúzsky minister pre európske záležitosti Jean Leonetti. "Neprijatie plánu znamená opustenie eura, neprijatie plánu Grékmi znamená odchod z Európy," povedal Leonetti rozhlasovej stanici Europe 1. Dodal však, že si takýto vývoj nepraje.

08:36 Ceny ropy pokračujú v raste

Americká WTI sa obchoduje nad 94 USD (68,25 eura) za barel a Brent zo Severného mora nad 110 USD za barel. Gréci sa totiž vzdali vypísania referenda a Európska centrálna banka (ECB) znížila úrokové sadzby, čo podporilo nádeje na riešenie dlhovej krízy eurozóny. Okrem toho sa objavujú signály zotavovania americkej ekonomiky.

Ropa Brent

 

 

 

07:44 Ázijské trhy výrazne rástli, v pluse by mala odštartovať aj Európa

 

Ázijské akciové trhy uzavreli týždeň výrazným rastom, ku ktorému z veľkej časti prispel vývoj okolo Grécka. Hlavný index Nikkei 225 pridal 160,98 bodu a deň uzavrel rastom o 1,86 percenta na hodnote 8801,40 bodu. Vďaka tomu strata za celý týždeň klesla na zhruba 2,8 percenta. Širší index Topix vzrástol o 1,82 percenta na 752,02 bodu. Strata za celý týždeň činí 2,5 percenta.

Index Nikkei 225

 

Na pozitívne obchodovanie v Ázii by mali nadviazať aj západoeurópske trhy. Ukazujú to aspoň futures kontrakty na kľúčové akciové indexy.

07:38 Prežije Papandreou hlasovanie o dôvere vláde?

Jorgos Papandreou čelí v posledných dňoch veľkému vnútropolitickému i zahraničným tlakom kvôli svojmu návrhu na usporiadanie referenda o záchrannom finančnom balíku pre Grécko. Či ale vláda hlasovanie ustojí, nie je isté.

Ešte v stredu mala vládna strana PASOK v 300-člennom parlamente podporu 152 zákonodarcov. Od tej doby ale údajne už traja socialisti dali najavo, že kabinet pri hlasovaní o dôvere nepodporia, a preto sa dá výsledok dnešného hlasovania len ťažko predvídať.

O pád vlády usiluje najmä najsilnejšia opozičná strana Nová demokracia (ND), ktorej predseda vo štvrtok Papandrea vyzval k rezignácii. ND požaduje vytvorenie úradníckej vlády, ktorá by krajinu čo najrýchlejšie doviedla k predčasným voľbám. Tie ale Papandreou, ktorý zatiaľ odstúpiť odmieta, považuje za najhoršie možné riešenie.

Podľa štvrtkových vyhlásení gréckych politikov sa ale zdá, že dohodu o finančnej pomoci nakoniec podporí najväčšia opozičná strana. Tým by pre ňu hlasovali viac ako dve tretiny zákonodarcov a z Papandreovho pohľadu by už referendum bolo zbytočné.

 

07:34 Americké akciové indexy vo štvrtok výrazne posilnili

Dow Jones uzavrel štvrtkové obchodovanie v zisku 1,76% (na 12044,47 b.). Nasdaq rástol o 2,20% (na 2697,97 b.) a S & P 500 pripísal 1,88% na 1261,15 b.

00:10 Kolaps eurozóny sa odkladá

"Včerajší deň priniesol pre euro a finančné trhy pozitívne správy, aj keď ešte ráno sa zdalo, že eurozóna sa môže už čoskoro rozpadnúť. Totižto bankrot Grécka by spôsobil vysoké straty pre ECB, ktorá by následne mohla byť Nemeckom donútená prestať nakupovať dlhopisy ohrozených krajín. Tým by sa do existenčných problémov dostalo Taliansko, ktorého úroky rastú na nové rekordné hodnoty takmer každý deň," opisuje včerajšom vo svojom komentári dňa analytik TRIM Broker Ronald Ižip .

00:06 Komu pomôžu nižšie úroky? Pozrite si názory expertov

ECB znížila nečakane úrokovú sadzbu. Prinášame vám odpovede analytikov na tri otázky.

1. Aký je dôvod zníženia sadzby?
2. Je to podľa Vás správny krok?
3. Aký bude mať tento krok dopad na riešenie dlhovej krízy v eurozóne?

00:01 Bankrot z vôle ľudu by bol pohromou

Ak by sa grécke referendum naozaj uskutočnilo, môže dramaticky zmeniť fungovanie celého štátu. Štát by totiž bez medzinárodnej finančnej injekcie nemal na dôchodky či platy v štátnej správe. Gréci by pravdepodobne prišli aj o úspory v bankách. „Nie“ pomoci by malo výrazne negatívne dosahy aj na celý rad iných krajín.

00:00 Referendum zrejme nebude

Grécky premiér Jorgos Papandreu musel ustúpiť masívnemu tlaku medzinárodných veriteľov a vzdal sa myšlienky na vypísanie referenda o prijatí druhého záchranného balíka a zotrvaní v eurozóne. S jeho plánom nesúhlasili ani mnohí členovia jeho vlastnej strany rovnako ako opoziční politici.

Papandreu bude dnes bojovať o svoje politické prežitie, keďže večer bude grécky parlament hlasovať o dôvere vláde. Jej osud je otázny po nepokojoch, ktoré v tábore socialistov vyvolali plány na referendum. Papandreu medzičasom uviedol, že ustúpi od referenda, ak konzervatívna opozícia v parlamente podporí zmluvu o druhom balíku pomoci. Opozícia požaduje jeho odstúpenie, vytvorenie dočasnej vlády a predčasné voľby.

00:00 Papandreou priznal chybu. Je pripravený odísť

Pozrite sa, čo sa na trhoch dialo včera.

01 - Modified: 2005-04-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Horší ratingový výhľad Fordu 02 - Modified: 2005-04-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: KarstadtQuelle vykázal stratu 03 - Modified: 2005-04-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rekordný zisk Tesca 04 - Modified: 2005-04-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Budúcnosť Roveru visí na vlásku 05 - Modified: 2005-04-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Upratovanie v Chemosvite sa do júla skončí 06 - Modified: 2005-04-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Maspex si chce posilniť pozíciu 07 - Modified: 2005-04-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zisk Zetora vzrástol na 57 miliónov 08 - Modified: 2005-04-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Letisko M. R. Štefánika 09 - Modified: 2005-04-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Schválili koncentráciu Austrian Airlines a Slovenských aerolínií
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 14:55