StoryEditor

Kríza? Realitný trh už cíti napätie

25.10.2011, 19:30
Ceny bytov v Bratislave za posledný kvartál klesli v priemere o 25-tisíc eur.

Na realitný trh sa preniesla nervozita z finančných trhov. Napätie necítia už len predávajúci, ale aj kupujúci. Aj preto Slováci na nové bývanie míňajú menej. „Za posledný štvrťrok klesla priemerná predajná cena bytov o 25-tisíc eur,“ hovorí o aktuálnej situácii v Bratislave Michal Zajíček, konzultant realitnej kancelárie Lexxus.

Tisícové prepady
Otázniky okolo ďalšej existencie eura a narastajúcich dlhov európskych štátov sa preniesli aj na realitný trh. „Pozorujeme nervozitu, ktorá sa preniesla z finančných trhov,“ konštatuje Michal Ružek, konateľ realitnej kancelárie Mitan SK. Podľa jeho slov predávajúcich znervózňujú nenaplnené očakávania pri predaji nehnuteľností. „Na druhej strane sú kupujúci s obavami o možnú stratu hodnoty svojich peňazí,“ hovorí o rizikách hroziacej inflácie Ružek.

Aj tieto hrozby sa podpísali pod to, že predajné ceny klesli za posledný štvrťrok v hlavnom meste o 25-tisíc eur. Za zníženou cenou je hneď niekoľko dôvodov. „Na trhu je veľmi veľa bytov, ktoré sa nepredávajú,“ konštatuje Ivan Rolný z ITB Development. Podľa štatistík Lexxusu je ich len v Bratislave okolo 3 700. Väčšina z nich bola na trh uvedená pred krízou a svojho majiteľa si nevedia nájsť ani za viac ako dva roky. Aj preto ceny v novostavbách klesli podľa cenníkov o 14 až 15 percent. „Mnohé ceny boli nadnesené a pre bežného kupujúceho neúnosné,“ vysvetľuje Rolný.

Cena, až potom zase cena
Kým pred rokom 2007 sa na trhu predával dobre takmer každý projekt, teraz je situácia výrazne iná. „Cena je najdôležitejším faktorom pri výbere bytu a je v popredí oveľa výraznejšie ako predtým,“ vysvetľuje Ružek. Aj preto sa dobre darí hlavne projektom, ktoré ponúkajú menšie a zároveň lacnejšie byty.

 


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

 

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 18:02