StoryEditor

Šéfovia firiem berú milióny. Aj počas krízy

07.12.2012, 10:19
Autor:
zajzaj
Pozrite si rebríček najlepšie zarábajúcich prezidentov európskych koncernov.

Organizácia ECGS zverejnila tento týždeň svoj najnovší rebríček najlepšie platených šéfov biznisu v Európe. Report porovnáva platy hláv 392 najväčších európskych priemyselných koncernov a finančných domov za rok 2011 a všíma si nie len fixnú zložku platu, ale aj odmeny a príjmy z akcií firiem.

Ak zoberieme do úvahy platy šéfov podľa národného kľúča, vedenie firiem si najviac zarobí vo Veľkej Británii, kde bol na top priečkach zaznamenaný priemerný ročný plat 5,5 miliónov eur. Nasleduje Nemecko s 4,3 miliónmi eur. V priemere o 22 percent menej berú bossovia koncernov vo Francúzsku. Tretie v poradí skončilo Švajčiarsko a štvrté Španielsko (v oboch krajinách berú šéfovia ročne v priemere niečo cez štyri milióny). Priemerná mzda šéfa veľkej európskej firmy činila podľa prieskumu minulý rok 3,8 milióna eur ročne.

Víťazom sa v rebríčku stal Maurice Lévy, šéf francúzskej reklamnej a PR agentúry Publicis. Len v minulom roku si prišiel na astronomických 19,76 milióna eur, pričom veľkú časť z toho tvorili odmeny.

Na druhej priečke skončil prezident britskej veľkobanky Barclays Bob Diamond. Jeho priezvisko korenšponduje s platom – ten za minulý rok dosiahol 17,5 milióna eur, pričom len polovicu získal z akcií spoločnosti. V banke však už nepracuje – kvôli medializovanému škandálu s manipuláciami medzibankových úrokových sadzieb Libor prišiel o miesto.

Tretí je s príjmom 16,7 milióna eur takisto Brit, Martin Sorell šéf PR koncernu WPP. Až 74 percent jeho príjmu však pochádzalo z akcií spoločnosti. Fixná platová zložka tvorila len 9 percent jeho príjmu.

Tesne za ním sa na štvrtej priečke umiestnil šéf automobilky Volkswagen Martin Winterkorn, ktorého ročný plat bol o niečo vyšší ako 16 miliónov eur.

Päticu uzatvára Talian Marco Tronchetti, predseda predstavenstva a zároveň aj najväčší akcionár spoločnosti Pirelli s ročným príjmom 14,5 milióna eur.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 14:06