StoryEditor

Yukos chce Transpetrol lepšie využiť

12.12.2001, 23:00

Predstavitelia druhej najväčšej ruskej ropnej spoločnosti Yukos, ktorú ministerka privatizácie Mária Machová odporúča vláde SR ako víťaza tendra o 49 % akcií spoločnosti Transpetrol, včera v Bratislave informovali o dôvodoch, pre ktoré sa zúčastnili na tendri. Viceprezident divízie Yukosu pre spracovanie ropy a odbyt Michail Brudno konštatoval, že po vlaňajších takmer 50 mil. ton vyťaženej ropy v tomto roku očakávajú 58 mil. ton a na budúci plánujú 67 mil. ton. V Rusku spracujú 29 mil. ton a 28 mil. ton vyvezú. Zvyšovanie ťažby a zabezpečenie odbytu pre ruskú a kazašskú ropu je hlavným motívom Yukosu pre záujem o Transpetrol. Jeho prepravné kapacity sú nevyužité a nevyužité sú aj časti, ktoré sa naň napájajú na Ukrajine, v ČR i Chorvátsku.
Na otázku HN, prečo teda Yukos doteraz ropovody Transpetrolu a ich možnosti nevyužíval a čo by mu v tom bránilo, aj keby nebol ich vlastníkom, M. Brudno odpovedal, že na využitie Transpetrolu treba urobiť rozsiahle technické opatrenia. "Žiaden prepravca ani spotrebiteľ nebude do nich investovať, kým nebude mať záruky, aké mu môže dať iba silný producent ropy. Účasť v Transpetrole, ktorý leží v centre tohto potrubného systému, nám umožní spolupracovať so susednými ropovodmi a otvoriť nové možnosti prepravy ropy," povedal M. Brudno. Naznačil, že pôjde predovšetkým -- no nielen -- o zabezpečenie spätného chodu ropovodu Adria, ktorý umožní dopravovať ropu do chorvátskeho terminálu Omišaiľ a odtiaľ na Balkán a napríklad aj do USA. "Vstup do Transpetrolu zlepší našu pozíciu pri rokovaní s českou a nemeckou stranou o dodávkach ropy do Nemecka," konštatoval, pričom podotkol, že nepôjde iba o ropu z Yukosu, lebo v Rusku platí zásada rovnakého prístupu všetkých producentov k dopravným cestám.
Na otázku HN, prečo Yukos nedodáva ropu ani do ČR ani do SR, M. Brudno povedal, že Slovnaft má v súčasnosti k dispozícii dostatočné množstvo ropy, ale keď bude mať problémy, je pripravený mu pomôcť. Maďarskému MOL dodáva štyri mil. ton ropy ročne. "O tom, že by sme boli akcionármi MOL či už priamo alebo nepriamo, sme ešte nič nepočuli," poprel M. Brudno vyskytujúce sa domnienky. Na otázku o transparentnej skladbe hlavných akcionárov Yukosu -- spomína sa z nich iba šéf spoločnosti Michail Chodorkovskij, ktorého s odhadovaným majetkom 2,4 mld. USD americký časopis Forbes zaradil v miliardárskom rebríčku na 194. miesto -- včera viceprezident Yukosu pre financie Oleg Šejko uviedol, že spoločnosť má 48-tisíc akcionárov, pričom "vyše 60 % akcií je v rukách bývalých a súčasných manažérov, ktorých podiel sa však znižuje".

Citát: Zvyšovanie ťažby ropy a zabezpečenie odbytu je hlavným motívom Yukosu pre záujem o Transpetrol. Jeho prepravné kapacity sú nevyužité a nevyužité sú tiež časti, ktoré sa naň napájajú na Ukrajine, v ČR i Chorvátsku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 17:20