StoryEditor

Dôvodom sú spory medzi akcionármi

09.10.2003, 00:00
Distribučná spoločnosť Východoslovenská energetika ešte neuzatvorila minuloročné hospodárenie. Dôvodom sú rozpory medzi akcionármi.
Distribučná spoločnosť Východoslovenská energetika (VSE) ešte neuzatvorila minuloročné hospodárenie. Dokonca ešte ani neoznámila, kedy zvolá akcionárov na riadne valné zhromaždenie, na ktorom by účastinári prerokovali a schválili účtovnú závierku, správu o hospodárení a ďalšie materiály.
Dôvodom sú nevyriešené "malé detailné otázky" medzi VSE a väčšinovým akcionárom, ktorým je Fond národného majetku (FNM) SR s 51-percentným podielom na základnom imaní spoločnosti. Zvyšný podiel vlastní nemecký energetický koncern RWE prostredníctvom svojej dcérskej firmy RWE Energy. Obaja akcionári sa nedohodli ani na programe pripravovaného riadneho valného zhromaždenia. "Predstavenstvo síce už stanovilo jednotlivé body rokovania, partner s nimi však nesúhlasil," povedala vedúca komunikácie VSE Anna Pančurová.
V tejto súvislosti treba podotknúť, že VSE manažérsky ovládajú práve nemeckí akcionári. Podľa predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa Carla-Ernsta Giestinga sa účtovnej závierke venovali "veľmi intenzívne", pričom ju prerokovalo a schválilo aj Predstavenstvo VSE a overila medzinárodná audítorská spoločnosť. "Chceme hovoriť ešte o istých otázkach týkajúcich sa bilancovania," naznačil C. Giesting pozadie okolo nevyjasnených "sporov" s FNM SR.

Stretnú sa na budúci týždeň

Akcionárske práva k 51 percentám akcií VSE vo vlastníctve fondu vykonáva Ministerstvo hospodárstva SR. Podľa štátnej tajomníčky Evy Šimkovej sú príčinou "nedohody" názorové rozdiely na niektoré problémy výsostne odborného charakteru súvisiace s vypracovaním závierky. Tieto otázky by si obe strany mali vydiskutovať na pracovnom stretnutí v stredu na budúci týždeň.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 01:47