StoryEditor

Hlad po lacnej elektrine v MR

04.02.2003, 23:00

Prvou veľkou firmou v Maďarsku (MR), ktorá využila liberalizáciu trhu s elektrickou energiou a od začiatku februára ju nakupuje v zahraničí, je chemický kombinát BorsodChem. Tento najväčší veľkoodberateľ elektriny v MR, ktorý jej ročne spotrebuje 800-tisíc MWh, si od toho sľubuje úspory 1 až 2 mld. HUF. Chemička bude dovážať ročne 400-tisíc MWh elektrickej energie prostredníctvom nemenovanej švajčiarskej firmy. Podľa Lászlóa Kovácsa, generálneho riaditeľa spoločnosti, sa oplatí riskovať a nakupovať v zahraničí. V MR stojí pre veľkoodberateľov od 1. februára 1 kWh 10,979 HUF, pričom v iných štátoch ju možno získať lacnejšie. Ďalšou firmou, ktorá bude od marca zásobovaná elektrinou z voľného trhu, sú železiarne Dunaferr. Dodávateľa si mali možnosť vybrať z viac ako 10 domácich a zahraničných firiem. Podľa vedenia Dunaferru sa rozhodujú medzi českou, rakúskou a slovenskou ponukou. Podľa štátneho energetického úradu MEH získali povolenie vstupu na voľný trh zatiaľ dve firmy, pričom sa posudzuje ďalších 24 žiadostí. Odborníci predpokladajú, že asi 10 % spotreby bude uspokojovaných z dovozu. Za 1,5 roka by to mohlo znamenať, že takúto možnosť využije každý tretí veľkoodberateľ.
Ako uvádza denník Magyar Hírlap, Maďarsko má nedostatok lacnej domácej elektriny, pričom na voľný trh sa nedostane ani jediná kilowatthodina. Riešením situácie by mohol byť lacný ukrajinský a slovenský dovoz, problémom je však nízka kapacita diaľkových vedení. Ďalšou prekážkou je predpis regulačného úradu, ktorý obmedzuje import maximálne na 50 % celkovej spotreby.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 11:28