StoryEditor

Penta postaví v Prahe administratívny palác

25.01.2012, 15:52
Investičná skupina Penta dnes predstavila svoj prvý developerský projekt v Česku.

Projekt Florentinum vznikne na mieste bývalej budovy Červeného Práva v centre Prahy a ponúkne 49 tisíc m2 plôch na prenájom. Investičné náklady skupina odhadla na 200 miliónov eur.

Do budovy Florentina presunie po jej dokončení svoje sídlo aj samotná Penta Investments.

"Naším cieľom je významne zlepšiť vzhľad celej lokality v okolí Florenca a Masarykovho nádražia. Už v 14. storočí bolo toto územie centrom obchodu a túto povesť mu chceme projektom Florentinum vrátiť," povedal Petr Palička, riaditeľ realitnej divízie Penty v Česku.

Firma má od projektu veľké očakávania vďaka unikátnej polohe v centre mesta.

"Nájomníkom i verejnosti budú slúžiť ďalšie priestory v budove - obchodná pasáž, ktorá prepojí ulice Na Poříčí a Na Florenci, piazza s reštauráciami a kaviarňami a obnovená historická Desfourská záhrada. Doplnkový retail o celkovej výmere 7,5 tisíc m2 prinesie komplexnú ponuku služieb každodennej potreby , ako sú supermarket, drogéria, lekáreň či reštaurácie."

Demolácia existujúceho objektu už prebieha, Penta získala na svoj developerský zámer územné povolenie v decembri, v marci alebo apríli potom chce začať výstavbu. Dokončenie celého projektu je potom naplánované na štvrtý štvrťrok 2013. Autorom architektonického návrhu je štúdio Cígler Marani Architects.

"Pre mňa je ale najvýznamnejším momentom vytvoriť v samotnom centre Prahy dva úplne nové mestské priestory - námestia a záhradu. Teda verejné priestory v miestach, ktoré bola dlho zanedbané a teraz pozitívne ovplyvnia tvár mesta," povedal Jakub Cígler, architekt projektu a partner Cígler Marani Architects.

Developer podľa Paličku podpísal už nájomné zmluvy s prvými nájomcami, ich mená však zatiaľ tají. Zároveň uviedol, že do objektu presídli aj samotná Penta.

 

"Boli sme prekvapení s akou rýchlosťou sme získali povolenie," konštatoval Palička a dodal, že o financovaní projektu už rokujú s bankami. "Úplne nepochybne bude projekt financovať konzorcium bánk."

Projekt je súčasťou rozpínania Penty v centre Prahy. Už skôr totiž Penta prezentovala svoj vstup do obnovy lokality v blízkosti Masarykovho nádražia v Prahe. Firma tiež dokončuje rokovania o kapitálovom vstupe do spoločnosti Masaryk Station Investment, ktorá vlastní budovy a pozemky v areáli stanice.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 02:06