StoryEditor

Vyhrávame. Investor chce ísť k nám

22.01.2012, 23:00
Oceliarsky gigant ThyssenKrupp chce dať investíciu za 98 miliónov, ktorá zamestná vyše tisíc ľudí, nám.


Podľa zistení HN firma začiatkom roka podala na rezort hospodárstva investičný zámer. „V centrále tak jednoznačne muselo padnúť kľúčové rozhodnutie v náš prospech,“ vyhlásil zdroj oboznámený s rokovaniami, ktorý si neželal byť menovaný. O investíciu jednej z najvýznamnejších oceliarskych firiem na svete sme bojovali s Poliakmi.

V hre sú dva závody
Informáciu o tom, že zámer ThyssenKruppu leží na stole ministerstva hospodárstva, potvrdili HN i ďalšie dva zdroje. „K investičným procesom sa vyjadrujeme až po ich schválení,“ reagoval oficiálne rezort.

Najnovšie sa dokonca ukazuje, že projekt môže byť ešte väčší, než sa čakalo. Nemci totiž údajne zvažujú, že u nás postavia až dva závody. Prvý by sa mohol venovať širšej výrobe, druhý užšej, špecializovanej. „V takomto prípade by zamestnali až dve tisícky ľudí,“ tvrdí informátor s tým, že výstavbu druhej fabriky ovplyvní vývoj ekonomickej situácie, a to, ako sa bude podniku dariť. Informácie o dvoch závodoch nepotvrdil ani nevyvrátil primátor Prešova Pavel Hagyari. „Nebudem to komentovať. ThyssenKrupp záujem investovať v Prešove nám opätovne potvrdil i pred pár dňami.“

Na ťahu je štát
Napriek tomu, že sa investor rozhodol pre nás, stratiť ho môžeme. A to vtedy, ak sa oceliari nedohodnú so štátom na podmienkach pomoci. Namierené má do Prešova, to znamená, že získať môže maximálnu podporu – stimul v polovičnej výške plánovanej investície.

Podľa našich skorších zistení sa však štát pripravuje na tvrdé rokovania, maximálnu podporu investorovi dať nechcú. Naopak, Poliaci v snahe získať oceliarov z ThyssenKruppu sú údajne pripravení dať maximum. HN v závere uplynulého týždňa oslovili aj poľskú investičnú agentúru. „Tlačový odbor nemá žiadne oficiálne informácie o tejto spoločnosti,“ reagovala vtedy na naše otázky hovorkyňa Krystyna Olesińska. V prípade, že ThyssenKrupp poskytneme najštedrejšiu štátnu pomoc, za jedno miesto zaplatíme takmer 41-tisíc eur.

Prešovský priemyselný park IPZ Záborské má najväčšiu šancu, že získa závod Thyssenkruppu. Nemci však preň rozhodnutí definitívne nie sú. „ThyssenKrupp zvažuje aj park v obci Haniska,“ vraví náš informátor s tým, že obe zóny sú od seba vzdialené len minimálne. „Pre mňa je dôležité, aby ThyssenKrupp ostal v Prešove, respektíve jeho okolí,“ doplnil primátor mesta Prešov Pavel Hagyari.

ThyssenKrupp za desať hektárov pozemkov pre ich závod v IPZ Záborské zaplatí 3,5 milióna eur, v obci Haniska by to bolo o jeden milión eur menej. To je práve dôvod, ktorý tu mieša kartami a podľa našich zistení chcú Nemci podporu využiť aj na kúpu pozemkov. Ktorý park Thyssenkrupp nakoniec získa, je otázne – Haniska totiž napríklad nemá dokončenú infraštruktúru.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 07:55