StoryEditor

Akvamarín otvoril prevádzku na Spiši

30.03.2004, 00:00

Medzi päťdesiatku chránených dielní v Spišskonovoveskom okrese pribudla v uplynulých dňoch ďalšia. Postarala sa o to spoločnosť Akvamarín so sídlom v Prešove, ktorá v Spišskej Novej Vsi otvorila svoju tretiu prevádzku, regeneračno-rehabilitačný salón.
Dve predchádzajúce prevádzky v Prešove a Košiciach tiež fungujú na báze chránenej dielne a sú vyhľadávanými miestami na oddych a relaxáciu. Najkomplikovanejšie sa rozbiehala prevádzka v Prešove v roku 1997, keď zástupcom firmy chýbali podnikateľské skúsenosti v tejto oblasti. Prevádzka v Košiciach začala fungovať o tri roky neskôr.
Spiš je vyhľadávaným turistickým územím, čo bol jeden z dôvodov na vybudovanie regeneračno-rehabilitačného salónu v Spišskej Novej Vsi. Náklady na zriadenie chránenej dielne dosiahli 1,8 milióna korún, z nich viac ako 600-tisíc firma získala z Úradu práce, rodiny a sociálnych vecí v Spišskej Novej Vsi na vytvorenie nových pracovných miest. Prácu tu získalo deväť nezamestnaných so zmenenou pracovnou schopnosťou, ktorí sú v čiastočnom invalidnom dôchodku. Práve títo ľudia majú problémy uplatniť sa na trhu práce.
Akvamarín v súčasnosti zamestnáva celkovo 45 ľudí. Ako uviedol spolumajiteľ firmy Peter Repka, podnikateľské prostredie na Slovensku sa stále ešte iba formuje. "Veľkou záťažou, hlavne pre malých podnikateľov, sú veľmi časté zmeny v legislatíve. Problémom pre nich zostáva aj získavanie úverov. Vláda má síce záujem, aby podnikatelia rozširovali svoje prevádzky, ale keď tak robia, často sa dostávajú do mínusu a banka v takomto prípade úver neposkytne. Vstupom do Európskej únie sa možno zmenia pravidlá aj v tomto smere. Dnes síce banky ponúkajú úvery, ale zväčša takým subjektom, ktoré to ani nepotrebujú. Niekedy potrebujeme v mesiaci preklenovací úver okolo 200-tisíc korún. Vybavovať ho však treba niekoľko týždňov, a my potrebujeme okamžité peniaze," uviedol.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 10:06