StoryEditor

Privatizácia baní so zákrutami

21.06.2004, 00:00
Na českom ministerstve priemyslu existuje plán, podľa ktorého má Appian Group získať bez verejnej súťaže Severočeské doly. O texte teraz intenzívne rokuje ministerstvo, štátna energetická spoločnosť ČEZ a Appian.

Na českom ministerstve priemyslu existuje plán, podľa ktorého má Appian Group získať bez verejnej súťaže Severočeské doly. O texte teraz intenzívne rokuje ministerstvo, štátna energetická spoločnosť ČEZ a Appian. Päťdesiatpäťpercentný štátny podiel by spoločne kúpili obe spomenuté firmy. Appian sa už pokúšal získať tieto bane vo verejnej súťaži, avšak bez úspechu. Obaja partneri by teraz investovali rovnako, po štyri miliardy českých korún. Rozhodnutie má padnúť do konca septembra.
Do spoločného podniku s pracovným názvom České uhlie by ČEZ vložil 38 percent akcií Severočeských dolov (ktoré už vlastní) a skupina Appian celú Mosteckú uhoľnú spoločnosť. O tom, kto by ovládal nový podnik, by rozhodli znalci podľa hodnoty vkladov -- teda podľa toho, či 100 percent Mosteckej uhoľnej spoločnosti ocenia na viac, ako je hodnota 38 percent Severočeské dolov. Tento variant podporuje minister priemyslu a obchodu Milan Urban, ale stavia sa zaň aj minister financií Bohuslav Sobotka. Generálny riaditeľ ČEZ Martin Roman potvrdil, že urobia to, čo si bude priať vlastník, čiže štát. Podľa neho by vstup do nového subjektu bol pre ČEZ výhodný kvôli možnosti kontrolovať ceny uhlia.
Pokiaľ by sa projekt nepresadil, poškodilo by to predovšetkým skupinu Appian. Bez vlastníctva severočeských hnedouhoľných baní by sa jej stratégia stala bezcenným kusom papiera. Firma totiž chce hrať významnú rolu v českej energetike, od ťažby uhlia cez prevádzku elektrární až po predaj elektrickej energie.
Vláda plánovala predať bane v severných Čechách vo verejnej súťaži, ale tú v marci zrušila. Okrem vytvorenia spoločného podniku oboch spomenutých podnikov prichádza teraz do úvahy, pochopiteľne, aj možnosť opätovného vyhlásenia verejnej súťaže či exkluzívne rokovanie vlády s jediným záujemcom.
V tejto súvislosti je zaujímavá aj nedávna iniciatíva slovensko-českej finančnej skupiny Penta, ktorá Appianu minulý týždeň ponúkla, že od neho odkúpi mostecké hnedouhoľné bane. Schôdzku potvrdili zástupcovia oboch spoločností.
(gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 20:01