StoryEditor

Firmy si založili stovky virtuálnych kancelárií

28.01.2010, 23:00

Možnosť mať kanceláriu so sídlom napríklad v atraktívnej Prahe, no v skutočnosti pracovať doma, využíva čoraz viac podnikateľov. Má to totiž svoje veľké plus -- v čase krízy a znižovania nákladov dokážu takto spoločnosti výrazne ušetriť. "Počet firiem, ktoré využili služby poskytnutia registračného sídla a virtuálnej kancelárie, vzrástol vlani o 35 percent," tvrdí pre HN obchodná manažérka Smart Office & Companies Jana Babůrková. Celkovo ich tak o túto službu požiadalo na Slovensku asi tristo spoločností.

Praha, Bratislava, Košice
Dostatok klientov a podobný medziročný rast takýchto "zákaziek" nám potvrdil aj obchodný manažér Office House Peter Cifrík, konkrétne čísla však neuviedol. Hoci šetrenie nákladov je jedným z hlavných dôvodov, prečo firmy idú do virtuálnych kancelárií, zaujímavé je, že klienti využívajú skôr prestížnejšie a drahšie lokality. "Zatiaľ čo medziročný nárast v našom najlacnejšom biznis centre v Košiciach na Hlavnej ulici je vyše 20 percent, no adresy v Prahe 1 chcelo až o 75 percent viac zákazníkov ako v roku 2008," prezrádza Cifrík. Zo Slovenska sú podľa neho najviac vyhľadávané mestá Bratislava a Košice.

Od stavebníkov cez poradcov
Pokiaľ ste sa pre takéto niečo rozhodli, mesačne bude vaša peňaženka ľahšia minimálne o 30 eur. Cifrík však upozorňuje, že na začiatku budete musieť zaplatiť ešte zriaďovací poplatok 60 eur. "Mesačný poplatok sa však odvíja aj od toho, akú štruktúru služieb si klient vyberie," podotýka Babůrková s tým, že spektrum ich zákazníkov je veľmi široké. Primárne ide o klientov, ktorí nepotrebujú na svoje podnikanie kamennú kanceláriu, ale potrebujú prestížnu adresu s možnosťou prenájmu priestorov len nárazovo.

"Ďalej sú to napríklad novozaložené spoločností, ktoré "rozbiehajú" svoje projekty, zahraničné firmy, ktoré expandujú. Cifrík konkretizuje, že ich portfólio tvoria stavebné spoločnosti či poradcovia, alebo komunikačné agentúry. "Predpokladáme, že v prípade virtuálnych kancelárií dôjde k ďalšiemu nárastu nových klientov aj v tomto roku," uzatvára Cifrík. 

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 11:38