StoryEditor

Naša "hlina" mieri do Bahrajnu a Líbye

14.02.2010, 23:00

Slovensko získa unikátne prvenstvo. Slovenská ťažobná spoločnosť spustí v Pincine neďaleko Lučenca ťažbu svetovej novinky -- alginitu. O surovinu, ktorá vzhľadom pripomína čiernu hlinu, sa už dnes zaujíma zahraničie. "Momentálne prebiehajú rokovania s Líbyou a Bahrajnom," prezradil horúce novinky Milan Matisko, konateľ Slovenskej ťažobnej spoločnosti.

Svetový unikát
"Na prvý pohľad pripomína alginit čiernu hlinu. No keď sa zbavuje vody, objavuje sa listová štruktúra suroviny," pokúša sa priblížiť vzhľad nového objavu Matisko. Surovina predstavuje svetový unikát. "Na svete existujú tri ložiská, čo sa však týka kvality, náš alginit je svetová jednotka," hovorí. Napriek tomu, že výskum stále neodhalil všetky možnosti tejto látky, už dnes sa hovorí o viacerých možnostiach. "Alginit viaže vodu a postupne ju uvoľňuje do pôdy, tým je vhodný na pestovanie rôznych sadeníc," hovorí konateľ lučeneckej spoločnosti. Okrem toho môže látka nájsť uplatnenie v kozmetike či čistení vôd.

Keďže ide o povrchovú ťažbu, oficiálne spustenie sa odkladá na jarné mesiace. "Tento rok máme v pláne vyťažiť 50- až 60-tisíc kubických metrov. Plnú prevádzku plánujeme spustiť na budúci rok, keď by sme mali ročne vyťažiť až dvakrát toľko," prezrádza Matisko.

Storočné zásoby
Ložisko s vyše 14 miliónmi kubických metrov alginitu vystačí na vyše sto rokov. "Keďže neexistuje trh pre túto surovinu, vychádzame z podobných látok. Cena kubického metra alginitu by sa na trhu mala pohybovať okolo 60 eur," hovorí. Spoločnosť už teraz eviduje záujem z exotických krajín, ktoré plánujú využiť alginit na prírodné účely. "V Líbyi je to vládny program proti postupovaniu púšte, v Bahrajne má pomôcť pri zazeleňovaní krajiny," vysvetľuje konateľ.

Na svoje si prídu aj domáci záhradkári, spoločnosť rokuje o umiestnení produktov na slovenský trh s najväčším stredoeurópskym spracovateľom pôdnych substrátov, spoločnosťou Agro CS.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
21. apríl 2024 20:09