StoryEditor

Výrobcovia liekov pustia žilou

16.07.2010, 00:00
Svetovú jednotku Pfizer, britského lídra GlaxoSmithKline či švajčiarsky Novartis napriek horúcemu letu poriadne schladzujú požiadavky na odškodné za stovky miliónov dolárov a súdne spory, ktorým čelia.

Kým GlaxoSmithKline má za odškodné zaplatiť v prepočte 1,9 miliardy eur, Novartis sa rozhodol súdnemu sporu so zamestnankyňami predísť a na vyrovnanie im vyčlenil 152,5 milióna dolárov (118,9 milióna eur). Pfizer dostal za nekalé praktiky na trhu účet až 2,3 miliardy dolárov.

Smrtiaca pomoc
Najhoršie je na tom podľa analytikov zatiaľ britský výrobca. Jeho liek Avandia používaný na liečbu cukrovky druhého typu, ktorý je v jeho päťke najpredávanejších liekov, však zvyšuje u pacientov riziko srdcového infarktu. Na to v roku 2007 upozornila nezávislá štúdia amerických kardiochirurgov z Clevelandskej kliniky. O rok neskôr dvaja americkí senátori vyhlásili, že liek je potrebné stiahnuť z trhu, lebo len za mesiac vyvolal 500 infarktov, ktorým sa dalo predísť. Počet žalôb pacientov či ich rodinných príslušníkov tak prerástol do astronomického čísla a tento týždeň verdikt spečatil americký úrad FDA dozerajúci na bezpečnosť liekov a potravín.

Ten síce potvrdil, že spoločnosť liek z trhu stiahnuť nemusí, no upozornenie na jeho nebezpečnosť, zasiahne nielen reputáciu, ale aj hospodárenie.

"Z tohto lieku mala spoločnosť v roku 2007 tržby tri miliardy dolárov a patrila mu druhá priečka medzi najlepšie predávanými liekmi spoločnosti GlaxoSmithKline. Vlani mala firma z tohto preparátu tržby len 1,2 miliardy dolárov. Tržby tak postupne klesajú a tvoria dnes už len malú časť z celkového predaja liekov,“ konštatuje pre HN senior analytik Redbaenk David Šplíchal.

Tretinu z toho môže ročne strácať len na americkom trhu. Krajina podľa Národného inštitútu zdravia registruje okolo 23,6 milióna diabetikov práve s cukrovkou druhého typu.

Aj preto chce firma už tento týždeň urovnať prvých desaťtisíc žiadostí, kde na kompenzácie vynaloží 460 miliónov dolárov. "Oznámenie o urovnaní sporu investori berú skôr pozitívne, očakávali totiž vyššie náklady na urovnanie sporu, ako oznámených 2,4 miliardy dolárov (1,9 miliardy eur),“ podotýka Šplíchal. Okrem toho, firma podľa vlastných slov na "účely“ kompenzácií v budúcnosti vyčlení z rozpočtu 2,7 miliardy eur.

Lobing pokračuje
GlaxoSmithKline má pritom na krku aj ďalší súd. Spolu so svetovou farmaceutickou jednotkou Pfizer, Eli Lilly, AstrouZenecou a ďalšími pätnástimi výrobcami liekov najnovšie čelí procesu pred najvyšším súdom v Kalifornii za to, že bráni lacnejším generikám z Kanady dostať sa na americký trh. "Najaktívnejší“ je však v tomto Pfizer, ktorý by mal platiť rekordnú pokutu 2,3 miliardy dolárov.

"Pfizer patrí medzi spoločnosti, ktoré v USA najviac využívajú služby lobistov. Len vlani za tieto služby Pfizer zaplatiť 16,2 milióna dolárov,“ pripomína Šplíchal. Práve Pfizer patrí medzi výrobcov, ktorí najviac predávajú originálne lieky, ako je napríklad Lipitor, ktorému však končí ochranná registračná lehota.

Napriek rekordnej pokute by to však spoločnosť položiť nemalo. Okrem toho, ako pripomínajú analytici, patentové boje tu budú aj ďalej a hoci trh na tieto správy reaguje, je to skôr dočasné. "Na reputáciu firmy to nemá veľký vplyv, pretože dopyt po liekoch podlieha skôr odbornej oblasti, než marketingovej. Ani pravdepodobná pokuta nezabráni rovnakému postupu týchto firiem v ďalších prípadoch,“ konštatuje analytik Cyrrusu Ondřej Moravanský.

Neférový postup
Ani švajčiarsky Novartis sa toto leto nevyhol paragrafom. Kým včera nadšene hlásil medziročné zvýšenie zisku v druhom kvartáli o pätinu na 2,4 miliardy dolárov a tržieb o desatinu na 11,7 miliardy dolárov, z pokladnice bude platiť milióny na urovnanie sporu za platovú diskrimináciu na pracovisku. Spor, ktorý sa so zamestnankyňami ťahal šesť rokov, vyústil včera do dohody, že spoločnosť im zaplatí súhrnne 152,5 milióna dolárov. Na nasledujúce tri roky tiež vyčlení ďalších 22,5 milióna dolárov na zlepšenie personálnej politiky vo firme. Novartis tiež nie je jediný, čo má problémy s personálnou politikou. V minulosti to bol aj Pfizer a Eli Lilly, ktoré zažalovali ich predajcovia a požadovali zaplatenie nadčasov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 19:06