StoryEditor

Matadoru Púchov sa v Rusku darí

14.04.2003, 00:00

Slovensko-ruský podnik Matador Omskšina v 1. štvrťroku 2003 vyrobil 342 tis. osobných radiálnych pneumatík, čo je o 25 % viac, než sa pôvodne plánovalo. Darilo sa ich odbytu, keď firma v uvedenom období predala 305 tis. pneumatík, z nich takmer 50 tis. išlo na export a vyše 190 tis. sa predalo priamo v Rusku.
Za sedem rokov existencie vyrobili v spoločnom podniku ku koncu marca 5,9 mil. osobných radiálnych pneumatík. Podľa generálneho riaditeľa púchovského Matadoru Štefana Prekopa, spoločný podnik má v tomto roku v pláne vyrobiť 1,5 mil. autoplášťov. Plánované investície by mali dosiahnuť vyše 40 mil. rubľov.
V Matadore Omskšina nedávno došlo k zmene akcionárov. V súčasnosti 50 % akcií patrí spoločnosti Siburom zo zoskupenia Gazprom. "Spoločný podnik bude mať vlastnú obchodnú sieť, ale produkciu budú akcionári odoberať podľa svojich podielov. Výrobky budú predávať každý cez svoje predajné systémy na báze jednotnej obchodnej politiky," zdôraznil Š. Prekop.
Matador Omskšina patrí v rámci gumárenských podnikov podľa ekonomických ukazovateľov k najlepším v Ruskej federácii. K ďalšiemu rastu podniku pomôžu daňové úľavy a ochrana zahraničných investícií v Rusku. Spoločný podnik vlastní certifikáty kvality ISO 9002-94 a GOST R ISO 9002-96. Už niekoľko rokov má vypredanú produkciu na ruskom trhu a medziročne zaznamenáva významné nárasty. V blízkej budúcnosti plánuje rozšíriť vývoz i do pobaltských krajín a Kazachstanu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 12:13