StoryEditor

Nitra prichádza o obyvateľov, sťahujú sa na vidiek

19.02.2011, 15:16
Autor:
TASRTASR

Bývanie na vidieku láka obyvateľov Nitry čoraz viac. Predovšetkým lacnejšie pozemky, ale aj väčší pokoj a dobrý pocit zo zdravšieho životného prostredia patria k hlavným dôvodom, prečo Nitrania opúšťajú mesto a volia radšej život na dedine. Podľa údajov na oficiálnej webovej stránke mesta Nitra a z evidencie obyvateľstva Nitrania sa v poslednom období vysťahovali najmä do obcí Nitrianske Hrnčiarovce, Veľké Zálužie, Podhorany, Cabaj-Čapor a Výčapy-Opatovce, všetky v Nitrianskom okrese. Aj táto migrácia prispela k tomu, že počet obyvateľov mesta v priebehu roka 2010 klesol o 435 osôb. Z 82.661 ľudí zo začiatku minulého roka sa ku koncu roka 2010 počet obyvateľov Nitry znížil na 82.226.

Skutočnosť, že vidiek nevymiera, ale naopak začína ožívať, potvrdili pre TASR aj vo viacerých obciach z okolia Nitry. "Sťahovanie ľudí z mesta do našej obce je viditeľné už posledné dva až tri roky. Len vlani sa k nám prisťahovalo okolo 40 nových ľudí, prevažne z Nitry. Väčšinou išlo o mladé rodiny, ktoré u nás kupujú staršie domy, ale aj pozemky," povedal pracovníčka Obecného úradu v Kolíňanoch Adriana Balková.

Obce mladých ľudí často lákajú aj výstavbou nových bytových domov. Táto stratégia sa vyplatila napríklad vo Veľkom Cetíne v okrese Nitra. "My sme postavili dve bytovky a súkromná firma tretiu. O byty bol veľký záujem a momentálne sú už všetky obsadené. Ten trend sťahovania z mesta na vidiek je očividný. K nám sa v poslednom období prisťahovalo najmenej 50 nových obyvateľov," uviedla pracovníčka Oddelenia evidencie obyvateľstva na Obecnom úrade vo Veľkom Cetíne Mária Mocnárová.

Podobnú taktiku zvolili aj v obci Čajkov v okrese Levice. Mladí ľudia tam kupujú aj rodinné domy, no viacerých zlákalo bývanie v nových bytovkách. "Pozorujem také posledné tri roky, že sa predávajú staršie domy, ktoré si mladé rodiny rekonštruujú a vracajú sa do nich. Čiže to je taký dobrý signál. Zrazu prišiel taký prílev, ale to aj vďaka tomu, že sme v októbri 2009 odovzdali do užívania dve pekné štvorbytovky, nájomné byty, kde nám teda pribudlo osem rodín, vyslovene mladučkých rodín. Takže je to taký prílev a už sa to prejavilo aj na tom, že už tam máme aj prírastky," povedala starostka Emília Nichtová.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 17:50