StoryEditor

Glass LPS oživuje tradíciu krištáľových lustrov

21.04.2004, 00:00
Firma získala certifikát CE pre trhy Európskej únie, pred pol rokom začala s výrobou vlastných krištáľových lustrov, dokonca s farebným sklom, ako jediná na Slovensku vyrába lustre v mariánsko-tereziánskom štýle.
Výrobca krištáľových lustrov a lustrových ovesov Glass LPS z Medzilaboriec získal ako prvá firma v tomto odvetví na Slovensku medzinárodný certifikát kvality CE, ktorý ho oprávňuje vyvážať na trhy Európskej únie. Certifikát spoločnosti vydal Elektrotechnický skúšobný ústav v Novej Dubnici. Okrem neho Glass LPS vlastní aj certifikáty na predaj lustrov na Ukrajine a v Rusku.
V čase svojho vzniku pred piatimi rokmi sa firma zaoberala iba výrobou lustrových ovesov na ďalšie spracovanie. S výrobou svietidiel začala zhruba pred pol rokom. V súčasnosti vyrába klasické krištáľové lustre so sklenými a mosadznými ramenami, ako aj krištáľové svietidlá, tzv. mariánsko-tereziánske lustre. Ich výrobou sa na území bývalého Československa zaoberajú okrem medzilaboreckej firmy ešte dvaja výrobcovia v Českej republike. Prechod na produkciu finálnych výrobkov si vyžiadal dva milióny korún, ktoré spoločnosť investovala do nákupu strojového vybavenia, na rozbeh výroby prvých prototypov, vydanie katalógu a získanie uvedeného certifikátu kvality.
Podľa konateľa Glass LPS Mikuláša Lapišáka v podnikovej vzorkovej predajni ponúkajú asi 100 druhov svietidiel. Len za posledné tri mesiace za ne utŕžili približne milión korún. Okolo 70 percent produkcie medzilaboreckého výrobcu tvoria klasické krištáľové lustre, ktorých výroba je daná storočnou tradíciou. "V súčasnosti nastupuje trend farebného skla. Vieme vyrábať aj krištáľové lustre s farebnými lustrovými ovesmi," povedal Lapišák. Ako dodal, ich výhodou je vlastná malá huta, takže komponenty na lustre si robia sami, čo ich zvýhodňuje oproti iným výrobcom. Umožňuje im to tiež rozšíriť vzorovanie výrobku.
Glass LPS lustrové ovesy z 90 percent exportuje, predovšetkým do Českej republiky a Nemecka. Doterajšie skúsenosti s predajom svietidiel však naznačujú, že hlavnými exportnými teritóriami medzilaboreckého podniku budú USA a Ukrajina. Keďže na trhoch s touto komoditou vládne silná konkurencia, najmä zo strany Turecka, Egypta a Číny, snahou Glass LPS je posilniť predaj vlastnej produkcie na trhoch Európskej únie. "Našu produkciu v Európe už poznajú. Keď sa staneme členmi únie, odbúrajú sa administratívno-byrokratické prekážky, čo nám uľahčí prístup na trh," vysvetlil Lapišák. Na budúci rok sa Glass LPS plánuje zúčastniť na najväčšej medzinárodnej výstave svietidiel vo Frankfurte nad Mohanom.

Miestne učilište otvára nový učebný odbor
Najväčšiu časť všetkých činností pri výrobe krištáľových lustrových ovesov a svietidiel predstavuje ručné brúsenie. Práca brusičov mala v Medzilaborciach dlhú tradíciu, v minulých rokoch však mladí ľudia stratili záujem o tento učebný odbor na tamojšom učilišti, takže výchova budúcich kádrov zostávala na firmách zaoberajúcich sa sklárskou výrobou. Osvedčili sa aj rekvalifikácie v spolupráci s úradom práce. Brúsenie je náročná umelecká ručná práca, preto aj po ukončení rekvalifikácií bolo nevyhnutné ďalšie doúčanie záujemcov na náklady firmy. Miestne učilište však má naďalej záujem o výchovu nových brusičov. Od septembra 2004 otvára nový učebný odbor - operátor sklárskej výroby. Prví absolventi v tejto profesii vzídu v roku 2007.

Vývoj obratu spoločnosti Glass LPS (mil. Sk)
 
2000 2001 2002 2003 2004 *
11 21 23 36 42
* plán
Zdroj: Glass LPS, s. r. o.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 17:56