StoryEditor

Aupark v Košiciach môže ohroziť súd

23.01.2010, 12:32
Autor:
ČTKČTK
Výstavbu Auparku v Košiciach môže skomplikovať Najvyšší súd. Majiteľ vyvlastnených pozemkov pod budúcou cestou totiž podal žalobu, ktorou vyvlastnenie spochybňuje.

Ak mu súd vyhovie, môže vyvlastnenie zrušiť a prerušiť tak stavebné práce. Podanie žaloby potvrdil ČTK právny zástupca majiteľa pozemkov Ľubomír Niedelský. Investor opodstatnenosť žaloby odmieta.

"Rozhodnutie o vyvlastnení bolo podľa nášho názoru protizákonné, podali sme preto žalobu na preskúmanie rozhodnutia ministerstva výstavby, ktorou chceme dosiahnuť zrušenie vyvlastnenia," uviedol Niedelský.

Pozemky vyvlastňovali úrady v prospech developera Auparku, súkromná spoločnosť však podľa Niedelského vyvlastňovať na výstavbu ciest podľa stavebného zákona nemôže.

Približne 11-árový pozemok, ktorého majiteľom je spoločnosť Realman,vyvlastnil Krajský stavebný úrad v Košiciach. Vyvlastnenie nedávno po odvolaní majiteľa potvrdilo aj ministerstvo výstavby a investor Auparku, skupina HB Reavis Group, začala v januári s výstavbou. "O vyvlastnení rozhodol stavebný úrad, potvrdilo ho aj ministerstvo, podanie žaloby nemá odkladný účinok a preto pokračujeme v stavbe," uviedol hovorca spoločnosti HB Reavis Slovakia Roman Karabelli.

Karabelli pripustil, že žiadosť o vyvlastnenie podala developerská spoločnosť. Cesta však bude po dokončení odovzdaná do majetku mesta a jej stavba je vo verejnom záujme. Negatívneho rozhodnutia súdu sa preto Karabelli neobáva. Výstavba košického Auparku za 93 miliónov eur v centre Košíc sa začala s niekoľkoročným meškaním. Výstavbu zdržali najmä rokovania o vedení nových ciest a vysporiadanie pozemkov. Stavebné práce by mali dokončiť v závere budúceho roku.

Stavby nákupných stredísk Aupark sprevádzajú problémy aj v iných mestách. Vdecembri napríklad zrušil Najvyšší súd územné rozhodnutie pre žilinský Aupark. V Trenčíne sa ľudia k výstavbe Auparku vyjadrili aj v referende, bolo však pre nízku účasť neplatné.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 08:16