Slovenskí cestovinári expandujú. Kým pred dvadsiatimi rokmi boli naše cestoviny len ťažko porovnateľné so zahraničným dovozom, dnes naše firmy exportujú do celej Európy. Najväčší slovenský podnik MPC Cessi dokonca realizuje investíciu za niekoľko miliónov eur. "Investícia prinesie nové možnosti balenia, flexibilitu aj úsporu nákladov," vysvetľuje Patrik Petrík, obchodný riaditeľ MPC Cessi. Odmietol však konkretizovať výšku investície, tá by sa podľa jeho slov mala pohybovať rádovo v niekoľkých miliónoch eur.
Aj Litva či Estónsko
"V minulosti bol na Slovenskú veľký dovoz cestovín. Bolo to ovplyvnené aj tým, že Slováci nemali vo zvyku konzumovať cestoviny, čo robilo problém s umiestnením výrobkov na domácom trhu," vysvetľuje Demeter Semančák, výkonný riaditeľ Podnikateľského zväzu pekárov, cestovinárov a cukrárov Slovenska. Podľa jeho slov sa však situácia oproti minulosti zmenila. Na jednej strane sa zvýšil záujem o cestoviny a na druhej strane domáce firmy prevzali postupy zo zahraničia. "Naši výrobcovia išli veľmi dopredu. Naše a zahraničné cestoviny sú vyrábané rovnakou technológiou," hovorí Semančák a dodáva, že naše firmy používajú linky dovážané zo zahraničia.
Veľkí hráči tak nemajú problém preraziť aj na zahraničných trhoch. "Česká republika, Poľsko, Maďarsko, Litva, Lotyšsko aj Estónsko," vymenúva krajiny, v ktorých nájdete výrobky s označením Made in Slovakia, Petrík. Do susedných krajín vyvážajú aj firmy Erce či Kuk&Fuk. Mnohé podniky však poukazujú na to, že zahraničie je pre nich momentálne uzavretá kapitola. "Ak porovnávame ceny zhodných výrobkov na zahraničných trhoch a ceny našich produktov zvýšené o cenu dopravy, nie sme pre takýto trh zaujímaví," porovnáva Marta Matvijová z Cestovinárni QSC.
Tisíce ton
Počty vyrobených cestovín sa na Slovensku počítajú na tisícky. "Ročne vyprodukujeme zhruba 1 500 ton cestovín, z čoho drvivá väčšina sa balí ručne," hovorí Pavel Oravec zo spoločnosti Erce. Firmy sa snažia zautomatizovať výrobu, aby zväčšili svoje kapacity.
Najväčším výrobcom na Slovensku je spišskonovoveská MPC Cessi. "Ročná produkcia je asi 15-tisíc ton, z toho dlhoročne vyvážame asi 20 percent objemu do zahraničia," prezradil Petrík.
Naši výrobcovia ponúkajú desiatky druhov cestovín. Podľa Matúša Hovanca, obchodného manažéra spoločnosti Hedan, sa obľúbenosť jednotlivých druhov odlišuje podľa regiónov. "Na východnom Slovensku sú najobľúbenejšie klasické rezance do polievky, široké rezance na halušky a tiež fliačky," konštatuje Hovanec. V slovenskom meradle prvé miesta predajnosti obsadzujú kolienka, špagety a niťovky. Oproti minulosti však Slováci prechádzajú na zdravšiu vlnu. "Evidujeme záujem o bio výrobky, prípadne celozrnné, grahamové a špaldové cestoviny," prezrádza Petrík. Naši výrobcovia už teraz hovoria o tom, že ceny cestovín porastú. "Momentálna situácia aj v dôsledku povodní naznačuje, že ceny obilnín budú vyššie, čo sa môže premietnuť do vyššej ceny cestovín," uzatvára Hovanec.
Tomáš Vašuta