StoryEditor

Výmenou všetkých rozvodov naraz ušetríte peniaze

17.05.2010, 00:00

Ak ste si nedávno kúpili starý panelákový byt v pôvodnom stave, alebo v ňom už dlhí čas bývate, vedzte, že jeho životnosť sa pomaly blíži ku koncu. Pôvodné rozvody elektriny, vody či plynu začínajú byť po tridsiatich rokoch používania opotrebované a na rad by mala prísť ich modernizácia. Výmenu týchto inštalácií však treba dobre pripraviť a zvážiť, keďže ide o jeden z najvážnejších zásahov do "tela“ bytovky. Napríklad v prípade kompletnej výmeny elektrických rozvodov by jedným z vašich prvých krokov malo byť riešenie náhradného bývania. "Bývať v byte počas výmeny elektroinštalácie je možné, ale naozaj si to neviem predstaviť. Všade je veľmi veľa prachu a byt je doslova nepoužiteľný,“ radí Marián Oravec, ktorý sa nedávno podujal na generálku svojho bývania.

 

Pozor na úlomky betónu
Dôvodom na výmenu elektrického vedenia vo vašom byte však nemusí byť len jeho opotrebovanosť. Spomeňte si koľkokrát ste potrebovali pre svoj spotrebič elektrickú zásuvku akurát na mieste, kde nebola a situáciu ste museli riešiť komplikovane pomocou predlžovacích šnúr. Takisto rýchle pribúdanie domácej elektroniky je pádnym dôvodom na výmenu vedenia, ktoré pred desiatkami rokov nebolo skonštruované tak, aby znieslo súčasnú záťaž. Nové medené káble totiž dokážu pri rovnakej hrúbke zdvojnásobiť kapacitu vašich rozvodov. "V kuchyni pribúdajú elektrospotrebiče a káble, ktoré sú momentálne natiahnuté v starých panelákoch a neunesú takú kapacitu, takže kvôli tomu sa menia na nové medené. Tie majú väčšiu vodivosť a lepšie prenesú energiu, ktorá sa spotrebúva,“ vysvetľuje Csaba Dajka, konateľ spoločnosti Dauni Plus.

Takmer absolútnou samozrejmosťou, je požiadavka, že elektrické vedenie by malo byť schované v drážkach pod stierkou, čo však celú situáciu komplikuje. Keďže je sekanie drážok do panelu veľmi hlučné, netreba zabúdať na ohľaduplnosť voči susedom. Najlepšie je preto prerábať byt počas pracovného času a v činnosti sa obmedziť počas sviatkov a víkendov. Zásahy do stien so sebou navyše prinášajú množstvo drobných sutín, ktoré vám môžu poškodiť zariadenie bytu. "My sme napríklad museli meniť aj plávajúcu podlahu. Pred začatím sme ju starostlivo zakryli kartónmi a oblepili, ale úlomky betónu sa dostali aj tak pod kartón a podlahu poškriabali,“ upozorňuje Oravec.
Cena celej výmeny závisí, samozrejme, od počtu izieb, ale aj od toho, koľko zásuviek či svetelných vypínačov si doprajete. "Na trojizbový byt treba zhruba 300 metrov kábla, pričom ľudia väčšinou chcú, aby káble boli zasekané, takže tam treba určite rátať aj prácu. Bežný meter kábla stojí do jedného eura a spolu s prácou vychádza jeden meter dve eurá,“ hovorí Pavol Maňko zo stavebného portálu majster.ponuka.net.

"Vodu“ vymenia za dva dni
Veľkosť bytu, naopak, nehrá rolu pri výmene vodoinštalácie, ktorá sa väčšinou sústreďuje okolo bytového jadra. To je rozličné podľa typu paneláku, a tak celý proces výmeny závisí od architektúry domu. "Sú bytovky, kde sa voda ťahá dvoma aj štyrmi miestami a sú aj také, kde to ide jedným kanálom, takže záleží na type paneláku,“ povedal Dajka. Výmena stúpačkových rozvodov sa však rieši v celom bytovom dome, čo môže trvať dva až tri týždne. Samozrejme, čas výmeny závisí od toho, či ide o osemposchodovú bytovku alebo menšiu. Výmena samotnej vodoinštalácie v byte zaberie len jeden až dva dni v závislosti od toho, či si želáte rúrky zasekať do stien alebo ťahať pri stenách. Druhý variant však zaťaží peňaženku menej kvôli menšej prácnosti.

S plynom opatrne
Ak ste sa rozhodli vymeniť či preložiť plynové rozvody kvôli zmenám usporiadania v kuchyni, mali by ste vedieť, že tu vám "obyčajný“ majster nepomôže. "Výmena plynových rozvodov by nemala byť drahá, pretože materiál drahý nie je. Ale plynoinštaláciu musia robiť chlapi, ktorí sú odborne zdatní a účtujú si za svoju prácu omnoho viac ako majstri vodári alebo elektrikári,“ tvrdí Maňko. Plynové rozvody sa riadia špeciálnou vyhláškou a sú zariadením, ktoré podlieha určitým revíznym lehotám, podľa toho o aké plynové zariadenie ide. O ich dĺžke sa však môžete informovať u svojho bytového správcu. "V prípade plynových rozvodov musí revízny technik (odborný pracovník spôsobilý na vykonávanie revízií) zistiť buď vizuálne, alebo inou skúškou, v akom stave je príslušný rozvod. Zvyčajne majitelia bytov menia len armatúry, ako kohúty a trubice či hadice,“ dodáva Dajka.

Ak uvažujete o výmene len jedného z bytových rozvodov, zistite si, či opravu nepotrebujú aj ostatné. V prípade kompletnej modernizácie všetkých rozvodov totiž ušetríte čas, ale hlavne peniaze. "Nábeh firmy na zákazku je vždy najdrahší. Keď už tam firma je a má tam aj materiál, tak je to oveľa lacnejšie, ako keby to mali robiť postupne, lebo za nábeh sa platí,“ radí Dajka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 19:10