StoryEditor

Zrušením životného poistenia prerobíte

15.03.2011, 23:00
Na začiatku poistenia stratíte zrušením zmluvy najviac. Poisťovne ponúkajú zníženie splátok a odklad platieb.

Uzatvorili ste životné poistenie, pretože chcete zabezpečiť seba a svoju rodinu a momentálne nemáte dostatok peňazí na jeho splácanie? Podľa poisťovní riešením nie je zmluvu hneď zrušiť. Svojim klientom v takomto prípade ponúkajú poisťovne niekoľko možností, ako platobnú neschopnosť vyriešiť.



Hrozia riziká
Ak ste sa rozhodli životnú poistku zrušiť úplne, mali by ste vedieť, že to prináša svoje riziká. "Klient pri zrušení zmluvy nestráca len na tom, čo zaplatil, ale v budúcnosti by už nemusel uzatvoriť novú zmluvu za predchádzajúcich podmienok,“ vysvetľuje Zuzana Hliváková, riaditeľka Úseku marketingu a komunikácie poisťovne Generali, s tým, že poistné by tak mohlo byť drahšie. Podľa Judity Smatanovej, hovorkyne Union poisťovne, je nevýhodné najmä ukončenie zmluvy v prvých rokoch jej založenia. Poisťovne si za zrušenie poistnej zmluvy účtujú odkupný poplatok (pozn. red.: poplatok za predčasné zrušenie), ktorý je závislý od jednotlivých typov produktov a času, ktorý uplynul od začiatku poistenia. Ak si napríklad 30-ročný muž uzatvoril kapitálové životné poistenie na 15 rokov, cieľová suma dožitia alebo smrti je vo výške 6 638,78 eur a mesačne platí 33,49 eura. Muž sa však rozhodne túto zmluvu zrušiť po desiatich rokoch, keď má našetrených 4 018,8 eura. Poisťovňa Union mu však vyplatí poistné len vo výške 3 660 eur a muž bude musieť zaplatiť aj storno poplatok vo výške 121,50 eura.

Najvyššia strata pri zrušení zmluvy je na začiatku poistenia aj podľa poisťovne Generali. Počas prvých rokov tu môže strata predstavovať až sto percent zaplateného poistného, ktoré však závisí aj od konkrétneho produktu a nastavenia poistnej zmluvy. V poisťovni AXA je zrušenie zmluvy bezplatné. Zaplatíte však všetky nezúčtované poplatky vzniknuté počas obdobia poistenia.

Výhodnejšie alternatívy
Poisťovne poskytujú svojim klientom pri riešení platobnej neschopnosti viacero možností. Zrušenie poistnej zmluvy by podľa nich malo byť posledným krokom. Popri rozložení splátok na viac mesiacov a zmene frekvencie platby z ročnej napríklad na mesačnú poisťovne ponúkajú aj ďalšie alternatívy. V poisťovni Generali si môžete upraviť splátkový kalendár, prípadne sa s poisťovňou dohodnúť na odklade splátok. Dá sa tiež znížiť poistná suma a pripoistiť si platenie pravidelných výdavkov. "Túto službu môžu klienti využiť v čase nezamestnanosti alebo počas dlhodobej práceneschopnosti,“ vysvetľuje Zuzana Hliváková. Využiť možnosť "prázdnin“, teda platenie poistného odložiť na jeden rok, ponúka aj ING poisťovňa. "Samozrejme, klienti musia mať zaplatené poistné aspoň za jeden až dva roky,“ ozrejmuje predseda Predstavenstva ING Viktor Kouřil s tým, že poistná ochrana vyplývajúca z hlavného krytia pritom zostáva aj naďalej zachovaná. Túto možnosť ponúka tiež poisťovňa Allianz. V Allianzi však najneskôr po jednoročnom odklade doplatíte dlžné poistné. Pri dočasnej platobnej indispozícii si môžete znížiť poistnú ochranu, a tým znížiť výšku poistného aj v AXA poisťovni. Túto ochranu môžete dokonca úplne zrušiť a hradiť len mesačné poistné vo výške desať eur, určené na investovanie do fondov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 20:06