StoryEditor

Slovensko získa nový superbiznis. V Nitre

11.01.2011, 23:00
Slovensko potvrdzuje pozíciu LCD veľmoci. HN zistili, že výrobca televízorov zamestná 900 ľudí.

Po AU Optronics a Samsungu prichádza s megainvestíciou aj konkurenčný Foxconn.

"Tento rok plánujeme zvýšiť výrobné množstvo televízorov o polovicu. To sa odzrkadlí aj na zamestnanosti, ktorú plánujeme zvýšiť o 30 percent,“ prezradila HN hovorkyňa nášho Foxconnu Helena Windisch. Prácu by si tak v bývalom podniku Sony malo nájsť okolo 900 nových zamestnancov.

Začiatok expanzie
Veľké plány, s ktorými Foxconn vlani preberal závod Sony v Nitre, začína taiwanská spoločnosť realizovať už začiatkom tohto roka. Nárast produkcie aj naberanie nových zamestnancov súvisia s nárastom objednávok práve bývalého vlastníka. "Výrobný plán bude odzrkadľovať potreby nášho zákazníka, spoločnosti Sony,“ vysvetľuje Windisch a dodáva, že tritisíc terajších zamestnancov sa rozrastie o celú tretinu.                          

Kým vlani vyrobili v Nitre tri milióny televízorov, tento rok ich má byť o polovicu viac. Spoločnosť pritom už teraz avizuje aj ďalšie investície. "V januári budúceho roka plánujeme investovať do rozšírenia liniek zameraných na výrobku dosiek plošných spojov,“ hovorí Windisch.

Veľmoc plochých obrazoviek
Foxconn nadväzuje na investíciu Samsungu. Ten na konci minulého roka avizoval vytvorenie ďalších tisíc miest. V apríli pritom otvára svoje brány aj AU Optronics, ktorý má v Trenčíne vytvoriť ďalších tritisíc miest.

Len za minulý rok sme do celej Európy vyviezli takmer 11 miliónov televízorov s nálepkou "Made in Slovakia“. "Veľkou výhodou Slovenska sú hlavne nižšie mzdové náklady, logistická poloha v strede Európy aj zavedenie eura,“ vysvetľuje našu atraktivitu analytik Redbaenk David Šplíchal.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 19:10