StoryEditor

Vojna podporila náklad časopisov

08.04.2003, 00:00

Hoci dopyt čitateľov po informáciách z Iraku rastie, pokles inzercie bráni nemeckým tlačeným médiám profitovať z tohto vývoja. Kým záujem divákov o mimoriadne televízne relácie o irackej vojne klesá, časopisy a denníky zvýšili svoj náklad. Často protichodné a neisté správy totiž vyvolávajú dopyt po zákulisných a doplňujúcich informáciách, ktoré televízne vysielanie neponúka, vysvetľuje predstaviteľ Združenia nemeckých vydavateľstiev (VDZ) Holger Busch.
Nemecké spravodajské časopisy, ako Spiegel, Focus či Stern, dokázali zvýšiť svoj náklad. Organizácia IVW uvádza, že Spiegel s titulom Krv za ropu predal 1,146 mil. výtlačkov a titulok Zložka Saddám predal 1,138 mil. exemplárov, pričom predaj vydaní s inými témami bol o 60-tisíc nižší.
Z vyššieho záujmu čitateľov však väčšina vydavateľstiev v 1. štvrťroku neprofitovala. Príčinou je pokles inzercie, ktorý medziročne dosiahol 9 %, pričom práve príjmy z inzercie predstavujú viac než 60 % ich tržieb a len tretinu čerpajú z predaja. Vydavateľstvo Spiegel zaznamenalo medziročný pokles o 27 %, Burda Verlag (Focus) o 26,8 % a Stern o 15,8 %. Rovnaká situácia je aj v prípade televíznych časopisov a špecializovaných periodík o počítačoch a informačných technológiách, kde sa inzercia znížila o 17 %.
Mnohé vydavateľstvá pritom tento vývoj zohľadnili vo svojom rozpočtovom pláne. Hoci tradične sú prvé mesiace v roku z hľadiska inzercie slabšie, keďže väčšina podnikov ešte vypracúva svoju celoročnú stratégiu, tentoraz je nezáujem inzerentov mimoriadne silný. Najlepšie sa darí detským a mládežníckym časopisom, ako aj erotickým publikáciám, ktoré priťahujú viac inzerentov.
Odborníci za hlavnú príčinu považujú pretrvávajúcu nepriaznivú hospodársku situáciu, hoci v 2. štvrťroku očakávajú mierne zotavenie objemu inzercie. Vydavateľstvá pritom nepredpokladajú, že vojna v Iraku spôsobí ďalší výraznejší pokles príjmov z inzercie. Podľa hovorkyne VDZ sa bude inzercia nachádzať v časti, v ktorej nebude spravodajstvo z Iraku. (hn/sz)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 09:04