StoryEditor

Na Slovensko mieri pizza z automatu (video)

07.12.2009, 23:00

Keď v roku 2002 predstavili v Taliansku prvý automat na pizzu, odborná verejnosť obvinila jeho tvorcu "z teroristického útoku šialeného technického fanatika“. Neubehlo ani osem rokov a obdobný prístroj mieri v masovom meradle do strednej Európy. Po rozbehnutí projektu v susednom Poľsku by sa mal prvý automat na pizzu objaviť na Slovensku už na budúci rok.

Za tri minúty
Po káve, cigaretách a drobných sladkostiach si v automate nájdete už aj pizzu. "Prvé dva automaty na pizzu sme v Poľsku spustili už v novembri,“ vysvetľuje Małgorzata Przeniczna z Techno Serwis, ktorá rozbieha sieť automatov na taliansku špecialitu. Poľská spoločnosť chce v najbližších dvoch rokoch otvoriť na domácom trhu okolo tisíc špeciálnych automatov, nasledovať majú aj ďalšie trhy v strednej Európe. "Plánujeme prísť aj na Slovensko, s najväčšou pravdepodobnosťou už v budúcom roku, ale konkrétny termín je teraz ťažké odhadovať,“ hovorí Poľka.

Špeciálny automat na výrobu obľúbeného jedla chce klasickým pizzeriám konkurovať hlavne rýchlosťou, ale aj cenou. "Od momentu výberu pizze až po jej vydanie automatom uplynú len tri minúty,“ vysvetľuje Przeniczna. Cena je v porovnaní s reštauračným predajom výrazne nižšia a mala by sa pohybovať v rozmedzí od 3,40 do 3,60 euro.

Odsúdená na úspech?
Spoločnosť chce automaty situovať do nemocníc, internátov, autobusových staníc či benzínových púmp. "V ponuke budú figurovať štyri druhy pizze - margerita, šunková, salámová a slaninová,“ prezrádza Przeniczna. Zákazník môže celý proces výroby pozorovať cez presklené okienko automatu, od umiesenia cesta až po upečenie.
Podľa Jozefa Orgonáša, generálneho sekretára Zväzu obchodu a cestovného ruchu, je narastajúci trend predaja v automatoch pozorovateľný v celej Európe a nevyhne sa ani Slovensku. "Dôležité je upozorniť na hygienu a potravinovú bezpečnosť takýchto automatov,“ hovorí Orgonáš a dodáva, že kontrola týchto parametrov je v bežných obchodoch vyššia.

Na Slovensko...
Predajné automaty sa u nás tešia veľkej obľube hlavne na pracoviskách či staniciach. Nie všetky sa však uchytili s rovnakým úspechom. "Na slovenskom trhu sú najpoužívanejšie automaty na teplé nápoje, s veľkým odstupom za nimi nasledujú chladené balené nápoje a posledné miesto v predajnosti zastávajú rôzne snacky, napolitánky a cukríky,“ hovorí Milan Duša, výkonný riaditeľ spoločnosti Selecta, ktorá prevádzkuje sieť nápojových a predajných automatov. Podľa jeho slov doterajšie skúsenosti s predajom mrazených hotových jedál ukazujú na veľký úspech pizze. Podľa výrobcov sa má automatová pizza výrazne odlišovať od tej z mikrovlnky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 04:21