StoryEditor

Telefónny automat bude v každej obci

25.06.2007, 00:00

Od polovice augusta vstúpi do platnosti opatrenie Telekomunikačného úradu, podľa ktorého bude musieť byť v každej obci na Slovensku aspoň jeden funkčný telefónny automat. Tie u nás prevádzkuje poskytovateľ univerzálnej služby, ktorým je spoločnosť Slovak Telekom.
V súčasnosti táto povinnosť neplatí, pokiaľ zriadenie telefónneho automatu obec odmietne. Telefónny automat dnes nemá asi 300 obcí. Podľa predsedu Telekomunikačného úradu Branislava Máčaja je prevádzkovanie funkčného telefónneho automatu v každej obci službou sociálneho charakteru poskytovanou občanom. "Slovak Telekom môže navyše na budovanie siete verejných telefónnych automatov využiť tzv. fond univerzálnej služby, do ktorého majú prispievať všetci telekomunikační operátori, a ktorý je určený práve na prefinancovanie straty vyplývajúcej pre Slovak Telekom z povinnosti poskytovania univerzálnej služby," dodáva Branislav Máčaj.
Slovak Telekom po schválení nového opatrenia žiadal o jeho odklad k 1. januáru 2010. "Celkové prevádzkové náklady na verejné telefónne automaty sa v rokoch 2007 až 2010 odhadujú na 600 miliónov korún a celkové investičné náklady dosiahnu 120 miliónov korún. Keďže Slovak Telekom je nútený vyčleniť tieto investície na plnenie povinnosti prístupu k verejným telefónnym automatom, budeme musieť obmedziť investície do budovania širokopásmového internetu," tvrdí hovorkyňa Slovak Telekomu Jana Burdová, podľa ktorej nie je v silách spoločnosti sprevádzkovať do 15. augusta v každej obci aspoň jeden telefónny automat.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 17:05