StoryEditor

Stavebníctvo u nás kleslo najviac v únii

17.01.2008, 23:00
Autor:
SITASITA

Produkcia v stavebnom sektore na Slovensku sa v novembri podľa európskeho štatistického úradu Eurostat znížila medziročne o 6,3 percenta, čo predstavuje najsilnejšie oslabenie spomedzi desiatich krajín Európskej únie, ktoré poskytli údaje. Zhodný 6,3-percentný pokles ukazovateľa evidovalo aj Nemecko. Ako ďalej vyplýva z údajov Eurostatu, najrýchlejšie rástla stavebná produkcia v medziročnom porovnaní v Rumunsku, kde sa posilnila o 32,6 percenta, ďalej v Poľsku, kde stúpla o 11,1 percenta a v Slovinsku, kde poskočila o 9,1 percenta.
V celej EÚ stúpla v novembri stavebná produkcia v priemere medziročne o 0,8 percenta, v porovnaní s októbrom sa znížila o 0,2 percenta. V 13-člennej eurozóne produkcia medziročne poklesla o 0,8 percenta, a medzimesačne sa znížila taktiež o 0,8 percenta. Spomedzi členských štátov, ktoré dodali Eurostatu potrebné údaje, vzrástla stavebná produkcia v medziročnom porovnaní v šiestich a klesla v štyroch krajinách.
V medzimesačnom porovnaní produkcia stavebného sektora stúpla v troch a poklesla v siedmich krajinách. Najvyšší medzimesačný rast zaznamenalo Poľsko s 2,3 percenta, nasledovalo Rumunsko s nárastom produkcie o 1,8 percenta. Stavebná produkcia oproti októbru najvýraznejšie poklesla v Španielsku, Portugalsku a Slovinsku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 22:34