StoryEditor

Magneti Marelli chce u nás vývoj

24.01.2008, 23:00

Nový taliansky investor v priemyselnom parku Kechnec pri Košiciach nechce zostať len pri výrobe. "Máme veľký záujem, aby sme v Kechneci otvorili aj výskumno-vývojové centrum," vyhlásil včera Giuseppe Rosso, šéf divízie elektrických systémov koncernu Magneti Marelli. Približne 1,2-miliardová investícia tohto koncernu vytvorí štyristo pracovných miest, z ktorých sto obsadia vysokoškolsky vzdelaní zamestnanci.
Magnetti Marelli sa bude pri Košiciach orientovať na výrobu a vývoj prístrojových dosiek a iných komponentov áut vyrábaných v troch závodoch na Slovensku. Okrem závodov Kie v Žiline, Peugeotu v Trnave a Volkswagenu v Bratislave sa bude orientovať aj na značky Fiat a Renault, ktoré sa u nás nevyrábajú. Ročný obrat kechneckej pobočky odhaduje Magnetti Marelli na 180 miliónov eur. Prevádzku rozbehnú o tri roky.
"Investor, firma Magneti Marelli, má významnú pozíciu v lokalite východného Slovenska. Je to investícia do automobilového a elektrotechnického priemyslu, cítiť tu vyššiu pridanú hodnotu. Je to ten správny smer. Každá expanzia pre mňa je vizitkou dobrého a kvalitného ekonomického prostredia na Slovensku, a že ekonomický rast ide tým správnym smerom," tvrdí šéf vládnej investičnej agentúry Sario Peter Hajaš.
"Musíme hľadať nové alternatívy. Investori s vyššou pridanou hodnotou napríklad musia vedieť, že je pre nás dôležitá ochrana duševného vlastníctva," dodáva Hajaš. V Kechneci sú zatiaľ investície za 15 miliárd korún a tamojší priemyselný park je najúspešnejším na Slovensku. Minulý rok bol z pohľadu príchodu zahraničných firiem na Slovensko úspešný. Analytici však hovoria, že svoj vrchol sme už dosiahli a pre tento rok čakajú nižšie čísla. Pozitívnu úlohu by mohlo zohrať euro, ktoré by sme mali prijať rok ako prví v regióne.

Vyše 42 miliárd korún a 16-tisíc nových pracovných miest. Tak vyzerajú podľa údajov Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu vlaňajšie čísla svedčiace o investičnej atraktivite Slovenska. Odborníci však upozorňujú, že s tým môže byť koniec. "Objem investícií malo na svedomí hlavne dobiehanie zahraničných investícií z minulosti a dodávatelia," hovorí hlavný analytik ING Bank Ján Tóth. Kým na Slovensku sa už niekoľko rokov žiadna výraznejšia reforma na zlepšenie podnikateľského prostredia neprijala, susedné Poľsko či Česká republika avizujú výrazné zmeny systému.
Slovensko by však malo takto o rok získať ďalší tromf -- prijatie eura. To by mohlo znamenať novú vlnu prílevu zahraničných investícií. Prijatie spoločnej meny by mohlo pritiahnuť najmä firmy z eurozóny, ktorým by tak odpadli problémy s posilňujúcou sa korunou. Tá robí vrásky exportérom. "Je to konkurenčná výhoda, ktorú budeme mať oproti našim susedom," hovorí analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová.
Slovensko by malo prijať euro v januári 2009 ako jediné v regióne, v Maďarsku, Česku aj Poľsku sa dnes rozpráva o termínoch v druhej polovici budúceho desaťročia. Ako však upozorňuje Róbert Prega z Tatra banky, otázkou bude, do akej miery budeme vedieť túto našu výhodu zužitkovať.
Prioritou štátu je pritiahnuť investorov na dosiaľ menej rozvinutý východ krajiny. Už vlani bol pre investorov spomedzi krajov najatraktívnejší Košický kraj. Naopak, Prešovský a Banskobystrický kraj stagnovali. Podľa generálneho riaditeľa agentúry Sario Petra Hajaša má však východ výhodu, že sa tu kvôli vyššej nezamestnanosti dá stále nájsť voľná kvalifikovaná pracovná sila. "Východ je regiónom s kvalitnou technickou univerzitou a pracovnou silou s dobrou vzdelanostnou základňou," hovorí Hajaš.
Hlavne západné regióny krajiny však už začínajú pociťovať nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Preto sa v agentúre snažia rozvinúť spoluprácu s ministerstvom školstva. Projekty s vzdelávacími inštitúciami začínajú rozbiehať aj veľké firmy. "Potrebujeme vytvoriť priestor investorom, aby sa integrovali a pripravovali si pracovníkov už na stredných školách," dodal Hajaš.
Slovensko môže byť zaujímavé pre investorov do automobilového a elektrotechnického priemyslu. Cieľom štátnych inštitúcií je pritiahnuť k nám projekty s komplikovanou výrobou. Má tomu pomôcť aj nový zákon o investičnej pomoci, ktorý zvýhodňuje projekty s vyššou pridanou hodnotou. "V zahraničí je množstvo výskumných pracovníkov zo Slovenska. Chceli by sme im vytvoriť také podmienky, aby sa vrátili domov," dodal Hajaš.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 19:00