StoryEditor

Ďalší bankrot. Nemecko potápa Quelle

S bankrotmi sa roztrhlo vrece. Tentoraz o ochranu pred veriteľmi žiada nemecký maloobchodný reťazec Arcandor, ktorý vládu požiadal o štátnu pomoc.

Tá mu však dosiaľ nevyhovela. O osude reťazca, ktorý na Slovensku prevádzkuje zásielkový katalóg Quelle, sa malo rozhodnúť včera, nemecká vláda iba vydala krátku správu o tom, že konečný verdikt padne zajtra. Ak vláda rozhodne v neprospech reťazca, prácu stratí takmer 60-tisíc ľudí. Štátny rozvojový fond však už vyslovil definitívne "nie“.

Pomôž si, ako vieš
Arcandor sa ocitol pod tlakom vlády. Ešte pred časom reťazec žiadal vládnu pomoc zo štátneho rozvojového fondu v hodnote 650 miliónov eur ako štátnu záruku plus 200 miliónov eur ako úver, no narazil na kameň. Ohradili sa proti tomu niektorí členovia nemeckej vládnej koalície, ale aj Európska komisia. Spoločnosť je totiž majoritne v rukách dvoch rodín, Oppenheimovcov a Schickedanzovcov, ktoré obe vlastnia po 30 percent akcií. Tomu sa včera vyslovilo definitívne nie.

Kvôli tomu proti Arcandoru ostro vystúpil minister financií Peer Steinbrueck. Ten vyhlásil, že bankrot nie je vylúčený. "Akcionári musia prevziať zodpovednosť, firma bola v problémoch už dávno pred vypuknutím krízy,“ vyjadril sa minister. Na to, aby nejaká spoločnosť získala podporu z fondov, musí byť jasne preukázateľné, že problémy sú dôsledkom finančnej krízy.

Firma prehodnotila svoju požiadavku a opätovne sa obrátila na štátnu rozvojovú banku KfW, ktorá nalieva peniaze aj do Opla, o poskytnutie pomoci 437 miliónov eur. "Žiadame presne to isté ako Opel, ak nič nezískame, bude to katastrofa,“ tvrdil šéf odborov Arcandoru Hellmutt Patzelt.

Úver by firme zabezpečil ďalšie aktivity na budúcich šesť mesiacov. Napriek tomu v Berlíne zatiaľ pokračujú v rokovaniach krízové tímy, ktoré majú ešte rozhodnúť o ostatných možnostiach podpory z verejných zdrojov.

Banky si "poštvali“ proti sebe
"Nechávajú nás v napätí ešte ďalšie dni,“ potvrdil pre HN vládne vyhlásenie aj hovorca reťazca Gerd Koslowsky. Ako Arcandor vidí zajtrajšok, však hovorca neodpovedal. Spoločnosť, ktorá okrem siete maloobchodov vlastní reťazec obchodných domov v Nemecku Karstadt, zásielkový predaj Quelle aj cestovnú kanceláriu Thomas Cook, nutne potrebuje viac ako 700 miliónov eur do konca tohto týždňa, aby jej banky mohli opäť poskytnúť úvery. V tomto smere je však naplno závislá od vlády. "Najskôr musíme viac žiadať od vlastníkov a veriteľov Arcandoru, predovšetkým preto, lebo niektoré časti skupiny sú ekonomicky zdravé. Napríklad tá, ktorá ponúka zájazdy,“ vyjadrila sa Angela Merkelová pre nemecký týždenník Bild am Sonntag.

Maloobchodný reťazec Arcandor už minulý týždeň prestal platiť za nájom priestorov, v ktorých má obchody. Tieto priestory však vlastní konzorcium Highstreet, ktorého majiteľom sú banky Goldman Sachs a Deutsche Bank, podiely v konzorciu má tiež firma Pirelli Real Estate. To je ďalší dôvod, prečo má Arcandor problémy získať úvery od bánk. Deutsche Bank sa nám k tomu odmietla vyjadriť. "Z pochopiteľných dôvodov na to nemôžem reagovať,“ tvrdí pre HN Yvonne Mitzich z tlačového oddelenia banky.

Zachráni ho rival?
Jedinú záchranu vláda vidí v spojení s rivalom Metro. Do toho Arcandor tlačí aj minister hospodárstva Karl-Theodor zu Guttenberg. V tomto prípade by išlo o spojenie Karstadu s Kaufhofom, ktorý vlastní Metro. Gutteneberg sa však vyjadril, že rozhovory zatiaľ príliš nepokročili. Do konca uzávierky sa nám k tejto veci Metro nevyjadrilo.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 04:50