StoryEditor

Enterprise Investors kúpila dvoch dopravcov

18.12.2007, 23:00

Vznik spoločného podniku STD Donivo bude výsledkom kúpy prepravných spoločností STD Slovakia a Donivo MKD finančnou skupinou Enterprise Investors. Private equity, ktorá pôsobí v regióne strednej Európy už 17 rokov, investovala prostredníctvom svojho fondu Polish Enterprise Fund VI 23 miliónov eur, okolo 460 miliónov korún. Získala tak kontrolný balík 75 percent akcií v spoločnom podniku STD Donivo, ktorý vznikne ich zlúčením. Zakladatelia spoločností STD Slovakia a Donivo MKD Ján Drozd a Roman Donoval si ponechali v novom spoločnom podniku každý 10-percentný podiel. Päť percent podniku STD Donivo bude vlastniť jeho dopravný riaditeľ Valter Sestrienka. Prezidentom novej firmy bude Ján Drozd a jej generálnym riaditeľom sa stane Roman Donoval.
Nové kamióny
Celková výška transakcie dosiahla 34 miliónov eur, približne 1,1 miliardy korún, a zahŕňa v sebe aj bankový úver a zvýšenie základného imania oboch spoločností. Podľa investičného riaditeľa bratislavskej pobočky Enterprise Investors Ivana Jakúbeka je dôležité, že nový investor disponuje kapitálom na rozvoj firmy STD Donivo a kúpu nových kamiónov.
"Odvetvie dopravy a logistiky dlhodobo prekračuje rast ostatných sektorov. Fúzia oboch prepravných firiem by mohla poskytnúť novému podniku STD Donivo, ako aj jeho partnerom, oveľa väčšie možnosti uplatnenia sa na európskych trhoch, keďže ich klientmi sú najvýznamnejšie spoločnosti v Európe," pokračuje Jakúbek.
Transport po cestách dnes tvorí takmer polovicu nákladnej prepravy na Slovensku. Trh je ešte stále veľmi fragmentarizovaný a 90 percent spoločností, ktoré na ňom pôsobia, sú malé rodinné firmy vlastniace do 10 kamiónov.
Silný hráč na trhu
"Naším cieľom je vybudovať silného partnera pre spoločnosti využívajúce služby nákladných prepravcov pri svojom podnikaní. Obidve firmy STD a Donivo sú rýchlo rastúce spoločnosti na trhu s veľkým potenciálom pre budúcu expanziu. Enterprise Investors identifikovala možnosti ďalšieho rastu oboch spoločností, ako aj potenciál v zlepšení hospodárskej výkonnosti. Enterprise Investors chce podporovať rast oboch firiem a podieľať sa na stratégii ich ďalšieho rozvoja," povedal Dariusz Pronczuk, managing partner Enterprise Investors zodpovedný za investíciu.
Obe spoločnosti uvažovali o vzájomnom prepojení už v minulosti. V roku 2004 v nich došlo k posilneniu manažérsko-obchodných tímov a zdokonaľovaniu riadiacich procesov dopravy. Obe spoločnosti zaznamenali v posledných rokoch 15- až 20-percentný rast tržieb. Spolu majú vyše 600 zamestnancov a ich celkové tržby z prepravnej činnosti by mali v tomto roku dosiahnuť okolo 55 miliónov eur, asi 1,8 miliardy korún.
Dánsko a Holandsko
"Vstup Enterpise Investors do našich spoločností je významným prínosom. Poskytuje dodatočné zdroje a know-how, ktoré potrebujeme na realizáciu našich strategických zámerov. Záujem o zlúčenie STD a Donivo potvrdzuje náš pôvodný predpoklad dobrých perspektív spoločného podniku," povedal prezident STD Donivo Ján Drozd.
Ako nové perspektívne trhy, na ktorých by mohla STD Donivo pôsobiť, Ivan Jakúbek označil dánske prístavy a Holandsko. Do úvahy však prichádzajú aj Ukrajina a Rusko či rozvíjanie aktivít na trhoch západoeurópskych štátov ako Taliansko a Francúzsko.
V budúcom roku sa manažment novej firmy sústredí na proces integrácie, ktorá obe spoločnosti čaká. "Máme nakontrahovaných 200 nových kamiónov, takže nás čaká obnova veľkej časti vozového parku," povedal na tlačovej konferencii generálny riaditeľ STD Donivo Roman Donoval. Cieľom spoločnosti je vybudovať väčší a kvalitnejší vozový park, ponúknuť nové služby svojim zákazníkom a ešte viac sa etablovať vo veľmi príťažlivom odvetví automobilového priemyslu. Cestná doprava je podľa manažmentu novej spoločnosti oveľa lacnejšia a flexibilnejšia ako železničná doprava. Je to aj z dôvodu ľahšej manipulácie s tovarom a možnosti dodávok just in time.
Po telekomunikáciách doprava
Jedna z najstarších a najväčších private equity spoločností v strednej a vo východnej Európe Enterprise Investors od roku 1990 spravuje fondy s kapitálom prevyšujúcim 1,6 miliardy eur, okolo 52,8 miliardy korún. Fondy spravované Enterprise Investors už investovali vyše miliardy eur do 106 spoločností pôsobiacich v Poľsku, Česku, na Slovensku, v Rumunsku a Bulharsku. K dnešnému dňu Enterprise Investors ukončilo 90 svojich investícií. Na Slovensku skupina v roku 2001 investovala 26 miliónov dolárov do mobilného operátora Globtel. Po štyroch rokoch svoj podiel predala France Telecomu za 94 miliónov dolárov. O štyri roky neskôr kúpila 48-percentný podiel v sieti predajní elektroniky Nay za 20 miliónov eur. V Poľsku Enterprise Investors napríklad vlastní 38-percentný podiel v rýchlo rastúcej sieti reštaurácií Sfinks a v Česku má 39-percentný podiel v softvérovej spoločnosti Grisoft.

Vizitka firmy STD Donivo
Očakávané tržby 2007: 1,8 miliardy korún
Počet zamestnancov: 600
Vozový park: 350 kamiónov
Prepravy v rámci Slovenska: 30 percent
V zahraničí: 70 percent
Zdroj: firma

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 21:54