StoryEditor

Únia zaplatí pestovateľom repy

20.11.2007, 23:00

Farmári, ktorí v minulosti zásobovali dnes už zatvorený cukrovar v Dunajskej Strede, si finančne prilepšia. Zmluvní pestovatelia cukrovej repy si v priebehu nasledujúcich dvoch rokov rozdelia 7,6 milióna eur, čiže viac ako 250 miliónov korún. Opatrenie je súčasťou reštrukturalizačného plánu skupiny Eastern Sugar, ktorá sa vlani v októbri rozhodla ukončiť pôsobenie svojich cukrovarov v Česku, Maďarsku a na Slovensku. Firma dostane na reštrukturalizáciu cukrovaru v Dunajskej Strede z fondov Európskej únie 51,2 milióna eur, teda približne 1,7 miliardy korún.
Časť finančnej pomoci únia vyčlenila aj pre poľnohospodárske podniky, ktoré zatvorením cukrovaru prišli o svoje pravidelné príjmy z predaja cukrovej repy. Dotačná injekcia im má uľahčiť prechod na pestovanie iných druhov plodín a prispieť k diverzifikácii ich agropodnikania. Z príspevku, o ktorý musia požiadať najneskôr do júna 2008, si môžu nakúpiť novú poľnohospodársku mechanizáciu, pozberové linky, ale aj postaviť skladové priestory.
Bývalí obchodní partneri cukrovaru Eastern Sugar dodávali cukrovú repu z výmery približne desaťtisíc hektárov a ročne mohli predať viac ako 455-tisíc ton tejto plodiny. Väčšinou išlo o poľnohospodárske podniky z Trnavského, Nitrianskeho a Bratislavského kraja, ktoré podnikajú na pôdach s najvyššou bonitou. Koľkí z nich reštrukturalizačný program naozaj využijú, zatiaľ nie je jasné. O ich pestovateľské kapacity sa totiž intenzívne zaujímajú cukrovarnícke podniky, ktoré ešte na Slovensku zostali pôsobiť.
Z hľadiska prepravnej vzdialenosti sú na tom najlepšie Slovenské cukrovary Sereď. Podľa konateľa Dušana Janíčka ich podnik už s viacerými farmármi začal rokovania o možnostiach dodávok pre budúcu cukrovarnícku sezónu. Malo by ísť o repu určenú na výrobu takzvaného priemyselného cukru, ktorý využívajú napríklad firmy Biotika a Fermas pri produkcii antibiotík a iných liečiv. Repa vypestovaná na tento účel nie je súčasťou bežnej kvóty stanovenej úniou.
Člen predstavenstva firmy Považský cukor Trenčianska Teplá Richard Šulík tvrdí, že prípadný presun dodávok repy bude individuálnym rozhodnutím každého pestovateľa. Výhodu podnikania v tomto odvetví vidí aj v v tom, že cukrová repa má pevne stanovené ceny a cukrovary farmárom platia načas.
Začiatkom júla minulého roku nadobudol platnosť návrh Európskej komisie na zníženie cien cukru. Na základe pravidiel Svetovej obchodnej organizácie prehrala únia proces s Austráliou, Brazíliou a Thajskom. Uvedené krajiny tvrdili, že Brusel dotuje vývoz cukru udržiavaním vysokých cien. Európska únia reagovala zavedením opatrení na zníženie výroby cukru o štyri milióny ton za rok. Súčasťou opatrení je aj kompenzačný program pre výrobcov, pestovateľov a dodávateľov cukrovarníckych zariadení, ktorí zatvoria svoje prevádzky.
Rozhodnutie Eastern Sugar o ukončení výroby cukru v strednej Európe sa negatívne dotklo najmä Českej republiky, ktorá prišla až o tri cukrovary a stratila viac ako 22 percent národnej cukrovej kvóty. V Maďarsku zatvorili jeden cukrovar, ktorý ročne spracúval 560-tisíc ton repy a vyrábal asi 100-tisíc ton cukru. Na fabriku v Dunajskej Strede bolo naviazaných 118 pestovateľov a 180 zamestnancov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 20:13