StoryEditor

Štát chce menej dotovať priemysel

28.11.2007, 23:00
Ministerstvo hospodárstva chce novým zákonom o investičnej pomoci lákať iných investorov ako doteraz.

Stimuly budú môcť získať už aj spoločnosti hľadajúce uplatnenie v inej ako priemyselnej výrobe, ktorú preferuje dnešný zákon platný do konca tohto roka. Hoci ako všetky členské štáty sme v ponuke investorom viazaní nariadeniami Európskej únie, spomedzi V4 sme nateraz jediní, ktorí umožnia intenzívnu pomoc daňových úľav na päť rokov.

Priemysel nebude jediný
Vstupom nového zákona do platnosti môžu s finančnou pomocou štátu rátať už aj investori v oblasti technológií, strategických služieb či cestovného ruchu. Podľa Petra Hajaša, generálneho riaditeľa vládnej investičnej agentúry Sario, sa posúvame od automobilového k elektrotechnickému priemyslu. To má najlepšie odzrkadľovať expandujúca činnosť juhokórejského Samsungu pri Voderadoch.
"Našou snahou v novom zákone je aj pritiahnuť firmy s novými technológiami, preto zásadnou zmenou oproti súčasnému zákonu je fakt, že investičnú pomoc bude možné poskytovať len na podporu nových strojových a technologických celkov, a teda takých, ktoré doteraz neboli používané," tvrdí Vojtech Ferencz, generálny riaditeľ sekcie stratégie ministerstva hospodárstva.
To znamená, že "secondhandové technológie nebudú brané do úvahy ako oprávnené náklady firmy, pričom podiel tohto strojového a technologického zariadenia na celkových nákladoch investície musí byť minimálne 60-percentný," vysvetľuje Ferencz.

Odbúravanie byrokracie
Zákonom, ktorý začne platiť od začiatku januára 2008, sa skráti aj byrokracia spojená s presadzovaním nových investícií. Túto oblasť u nás nateraz najviac kritizovali fínske spoločnosti, ktorým prekážala zdĺhavosť práce slovenských úradov. Po novom vláda musí schváliť alebo zamietnuť žiadosti investorov najneskôr do štyroch mesiacov od podania žiadosti.
Novinkou prichádzajúceho zákona, s ktorou chcú investičnú hru rozohrať tak Sario, ako aj ministerstvo, je nová oblasť cestovného ruchu. Tá má pritiahnuť aj doteraz neporovnateľne väčšie množstvo zahraničného kapitálu. Firmy však musia počítať s tým, že na to, aby dostali štátnu pomoc, budú musieť preinvestovať najmenej pol miliardy korún. "V okresoch s nadpriemernou mierou nezamestnanosti to bude štvrť miliardy korún," dodáva Ferencz. Viac sa podľa nového zákona bude musieť investovať už len do pôvodnej priemyselnej výroby. Tu sa po novom počíta s minimálnym nákladom 800 miliónov korún. Technológie a strategické služby si vyžiadajú zhruba 40 miliónov korún na nákladoch.

Kľúčový cestovný ruch
Cestovný ruch sa tak s príchodom nového zákona môže pre nás stať druhou kľúčovou oblasťou investovania. Tá však naďalej zostáva závislá od schopností regiónov prezentovať sa a vytvárať vhodné podmienky pre investorov. "Musíme priznať, že komunikácia regiónov a štátnych organizácií stále nie je plynulá," vyjadril sa Hajaš. Regióny sú kľúčové najmä z pohľadu štátu pre riešenie ich vysokej miery nezamestnanosti.
Preto výhodou nového investičného zákona môže byť jeho flexibilita obzvlášť pre investície v takýchto oblastiach. Tu sa zahraničným firmám môžu poskytnúť aj financie na náklady spojené so zabezpečením pracovnej sily. Výhodou pre investorov tak môže byť ich pôsobenie na východnom Slovensku, kde niektoré oblasti dosahujú až 22-percentnú nezamestnanosť.

Čo prinesie nový investičný zákon:
- rozšírenie pomoci mimo oblasti priemyslu
- odstránenie nadmernej administratívy
- intenzívnejšie daňové úľavy
- stop financovaniu zastaraných technológií

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 01:10