StoryEditor

Camfil Farr už vyrába v Leviciach

11.09.2007, 00:00

Švédsky koncern Camfil Farr Group, ktorý je svetovou jednotkou vo výrobe vzduchových filtrov, spustil výrobu v novom slovenskom závode. Fabrika je v priemyselnom parku Levice-Géňa a špecializuje sa na filtre do ventilačných systémov a na aplikácie do vzduchotechnických zariadení používaných v jednotlivých priemyselných odvetviach.
Do konca roka spoločnosť plánuje vytvoriť celkovo 200 pracovných miest. Ročná kapacita závodu má byť po plnom nábehu výroby nastavená približne na 1,3 milióna výrobkov.
Zatiaľ bez daní
Švédi do výstavby a vybavenia nového závodu investovali 266 miliónov korún. Zahraničný investor získal aj štátnu pomoc vo výške 135 miliónov korún. Dostane ich vo forme úľavy na dani z príjmu, príspevkov na vytvorenie nových pracovných miest a dotácií na vzdelávanie zamestnancov.
Skupina Camfil Farr Group patrí k najväčším svetovým producentom zariadení na čistenie vzduchu a na klimatizáciu. Jej výrobky sú určené nielen do bežných ventilačných jednotiek, ale aj špeciálnych zariadení s mimoriadnymi nárokmi na čistotu vzduchu. Tie sa používajú najmä vo výskumných laboratóriách, v medicínskom prostredí, vo farmaceutickom priemysle či v elektrotechnike.
Súčasťou skupiny je 22 výrobných závodov a 50 obchodných zastúpení v Európe, Ázii, Severnej a Južnej Amerike. Skupina celkovo zamestnáva 2 700 ľudí a v uplynulom hospodárskom roku dosiahla obrat 350 miliónov eur.
Zóna je plná
Priemyselná zóna v Leviciach s rozlohou 65 hektárov je už takmer plne obsadená investormi. Časť posledných voľných plôch odkúpil práve švédsky Camfil Farr a francúzska strojárska firma Arden Equipment, ktorá sa zameriava na pripojovacie zariadenia na stavebné stroje.
Mesto Levice začalo budovať priemyselnú zónu v mestskej časti Géňa v roku 2003. Doteraz sa podarilo do mesta prilákať 14 investorov, ktorí v tomto roku vytvoria približne 2 000 pracovných miest. V budúcom roku by malo pribudnúť ďalších 200 miest.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 03:47