StoryEditor

Maďari k nám sťahujú firmy

18.06.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR

BUDAPEŠŤ -- Až 30 percent z daní ušetrí maďarská firma, ak sa rozhodne presunúť svoje sídlo k nám. Založením spoločnosti na Slovensku sa zaoberá už niekoľko firiem, ktoré zabezpečia všetky vyžadované administratívne úkony, píše maďarský internetový portál uno.hu, ale aj ďalšie maďarské médiá.
Daň zo zisku aj daň z príjmu fyzických osôb je na Slovensku jednotne 19 percent, ale viaceré druhy daní, ktoré v Maďarsku treba platiť, vôbec neexistujú. Preklad príslušných dokumentov, vybavovanie právnych či daňových záležitostí riešia sprostredkovateľské podniky. Nemenovaná spoločnosť na juhu Slovenska vybavila v tomto roku už presťahovanie 30 firiem, denne ju vyhľadá sedem až desať nových klientov, uvádza uno.hu.
Maďarský výkonný riaditeľ a majiteľ tejto spoločnosti, ktorý nechce byť menovaný a ktorého podnik má v Maďarsku vlastnú internetovú stránku, potvrdil, že zakladanie podnikov na Slovensku je podstatne jednoduchšie a lacnejšie ako v Maďarsku, aj ich daňové zaťaženie je podľa jeho vyjadrenia dokonca asi polovičné oproti tomu, ktoré funguje v Maďarsku.
Ako dodal, prítomnosť maďarských podnikateľských subjektov prostredníctvom slovenskej spoločnosti je pre slovenský trh prijateľnejšia a mnohé maďarské podniky prenášajú svoje trhové nápady, ktoré sú už v Maďarsku nezaujímavé, za hranice. Aj pre nich je lukratívne založiť tam spoločnosť.
Založenie sídla spoločnosti na Slovensku má význam aj pre také podniky, ktoré obchodujú na širšej medzinárodnej úrovni, teda nielen v Maďarsku a na Slovensku. Aj im sa vyplatí sídlo založiť alebo preniesť k nám.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 20:22