StoryEditor

V papierňach zhorelo štvrť miliardy

03.03.2008, 23:00
Škodu za približne štvrť miliardy korún spôsobil zatiaľ najväčší tohtoročný požiar, ktorý sa v nedeľu večer rozhorel v priestoroch žilinskej papierenskej fabriky Metsä Tissue.

Napriek tomu, že v plameňoch skončilo približne 17-tisíc paliet toaletného papiera a kuchynských utierok, nedostatok tohto sortimentu na Slovensku nehrozí. Predstavitelia firmy včera potvrdili, že výrobu sa im už podarilo obnoviť. Žiadne výrobné haly ani technológie totiž požiarom neboli zasiahnuté. Prakticky do tla zhoreli dva veľké sklady obsahujúce zásoby zodpovedajúce viac ako dvojtýždňovej výrobe.
"Neočakávame, že by požiar mal negatívne dôsledky na dodávku hotových výrobkov zákazníkom. Navyše, Metsä Tissue má viacero výrobných závodov, takže chýbajúce množstvá vieme zabezpečiť z iných zdrojov," povedal včera pre HN regionálny riaditeľ pre strednú a východnú Európu Ľuboš Lopatka.
Udalosť, pri ktorej sa nikto nezranil ani nezahynul, nebude mať podľa neho žiadny negatívny vplyv na zamestnanosť. Do úvahy neprichádza ani zastavenie výroby. "Naše záujmy sú v rámci strednej a východnej Európy dlhodobé," skonštatoval Lopatka, podľa ktorého horeli ich vlastné sklady. Nepotvrdil tak dohady, že oheň zasiahol prevádzky niektorého z ich dodávateľov. Tovar aj budovy boli navyše poistené. Včerajšie nútené prerušenie výroby malo podľa Lopatku iba krátkodobý charakter. Dnes by už všetky výrobné linky mali fungovať v normálnom režime.
Požiar v žilinskej fabrike spôsobil 44-ročný bývalý zamestnanec jednej z jej dodávateľských firiem, z ktorej ho nedávno prepustili. Dôvodom mala byť údajne pomsta bývalému zamestnávateľovi. Podľa krajského policajného šéfa Františka Poslucha sa páchateľ, ktorý v areáli fabriky aj dlhodobo prespával, už k svojmu činu priznal. "Táto osoba bola pri zadržaní pod vplyvom alkoholu. V čase vzniknutia požiaru, hasenia a v priebehu celej akcie sa zdržiaval medzi hasičmi," vysvetľuje Posluch. Podpaľač je obvinený z trestného činu všeobecného ohrozenia a hrozí mu 10 až 15 rokov za mrežami.
"Dodávky hygienických papierov na slovenský trh by nemali byť ohrozené, ani obmedzené. Výrobné kapacity slovenských papierenských firiem sú totiž dostatočné," informoval včera generálny sekretár Zväzu celulózo-papierenského priemyslu Juraj Dlhopolček. Okrem Metsä Tissue podobný sortiment vyrába aj fabrika SHP v Harmanci. Na Slovensku sa vlani vyrobilo viac ako 150-tisíc ton hygienických papierov, z ktorých dve tretiny sú určené pre zahraničné trhy. Ďalšie tisícky ton toaletného papiera, vreckoviek a utierok k nám distribuujú producenti z iných krajín.
Pri akcii zasahovali príslušníci hasičských a záchranných zborov zo všetkých okolitých okresov. Únik škodlivých splodín neohrozil ani obyvateľov neďalekého žilinského sídliska Vlčince. Podľa operačného dôstojníka Miroslava Martona boli namerané koncentrácie v norme aj vďaka silnému vetru a veľkému rozptylu. Podobne veľký požiar vypukol v žilinskej fabrike naposledy pred trinástimi rokmi.

Fakty Metsä Tissue
- žilinská papiereň ešte do vlaňajška pôsobila pod názvom Tento
- zmena názvu prišla rok po prevzatí fínskym koncernom Metsä Tissue
- skupina má desať závodov vo Fínsku, v Nemecku, Poľsku, na Slovensku a vo Švédsku

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 17:23