StoryEditor

Legendu Boutona položil škandál

21.04.2008, 00:00

Po necelých troch mesiacoch od vypuknutia škandálu v Société Générale, keď francúzska banka prišla o miliardy eur pre nelegálne obchody svojho makléra, spoločnosť oznámila, že jej výkonný riaditeľ Daniel Bouton (58) vo funkcii končí. Od 12. mája by do tejto funkcie mal nastúpiť finančný riaditeľ Fréderic Oudéa (44). Aj keď o tom ešte musí rozhodnúť predstavenstvo, podľa analytikov ide už len o formálnu záležitosť.
Boutonov odchod však nebude taký dramatický, keďže ostane vo funkcii predsedu predstavenstva. Rozhodnutie o budúcom vymenovaní Oudéu však zhoršuje situáciu pre Jeana-Pierra Mustiera, šéfa Divízie firemného a investičného bankovníctva Société Générale. Aj keď sa o Mustierovi zatiaľ nehovorí, čo s ním bude ďalej, pred škandálom to bol podľa Reuters on, koho považovali za takmer istého nástupcu na miesto výkonného riaditeľa v prípade neskoršieho odchodu Boutona.
Reorganizácia mu zachová tvár
Investori najnovšie informácie privítali a akcie banky vzrástli v piatok o 4,42 percenta na 74,13 eura. Boutonov odchod sa pritom očakával už krátko po škandále. Aj keď ho predstavenstvo banky v čase najväčšej krízy koncom januára podržalo, reakcie vlády dávali tušiť, že zmena je otázkou času.
V reakcii na zverejnenie kauzy, ktorá stála banku takmer päť miliárd eur, prezident Nicolas Sarkozy povedal, že Bouton by mal zvážiť zotrvanie vo funkcii. Na jeho výmenu vyzývali aj niektorí akcionári, no podľa vtedajších reakcií analytikov ho nechajú na čele banky dovtedy, dokiaľ sa situácia nevyrieši. Potom bude musieť odísť. Teraz sa hodila reorganizácia manažmentu, ktorú Société Générale momentálne uskutočňuje a Bouton tak môže z postu odísť so cťou. "Takto si Daniel Bouton môže zachovať tvár," povedal pre francúzsku AFP Pierre-Yves Gomez, prezident Francúzskeho inštitútu firemného riadenia, inštitúcie radiacej vláde.
Čakali na emisiu akcií
Podľa New York Times banka ani nemala záujem o jeho dramatický odchod, pretože by to mohlo skomplikovať plánovanú emisiu nových akcií na získanie financií potrebných na pokrytie päťmiliardovej straty. To sa Boutonovi na začiatku marca podarilo a banka zvýšila základné imanie o 5,5 miliardy eur (178,7 miliardy Sk).
Úspešná emisia bola dôležitá aj na to, aby sa banka nedostala do rúk konkurencie. Ako o potenciálnom kupcovi sa hovorilo o BNP Paribas, najväčšej francúzskej banke. Tá nakoniec v polovici marca oznámila, že v súčasnej situácii na finančných trhoch by nebolo vhodné ísť do takéhoto obchodu a podobne reagovala aj ďalšia veľká banka Credit Agricole. Do úvahy potom pripadali aj zahraničné inštitúcie, no už v januári francúzska vláda oznámila, že niečo také nedovolí. Tým opäť začala mať problémy s Bruselom, ktorý jej vyčítal prehnaný protekcionizmus a vytláčanie zahraničných záujemcov prakticky vo všetkých priemyselných oblastiach.
Varovanie nepomohlo
Société Générale a najnovšie Daniel Bouton, ktorého mnohí považujú za hlavného strojcu (predškandálových) úspechov banky, doplatili na neúspešné operácie makléra Jeroma Kerviela. Spoločnosť musela odpísať 4,8 miliardy eur (156 miliárd Sk), čo je najvyššia strata v histórii finančného trhu v dôsledku činnosti makléra. Banka práve vďaka tomu zaznamenala za 4. štvrťrok rekordnú stratu 3,35 miliardy eur.
Spomínaná strata bola zároveň takmer štyrikrát vyššia než strata, ktorá zničila najstaršiu britskú investičnú banku Baring Brothers v dôsledku nelegálnych operácií makléra Nicka Leesona.
Bouton, no najmä jeho pravá ruka Mustier, si situáciu skomplikovali aj tým, že už niekoľko mesiacov pred stratou ich o podivnom spôsobe obchodovania informovala derivátna burza Eurex, ktorá spadá pod nemeckú Deutsche Börse. Tá upozornila Société Générale na príliš rizikové operácie svojho obchodníka. Vedenie banky sa však bránilo, že pochybnosti preverovalo, no Kerviel dokázal sfalšovať dokumenty. Na to, že niečo nie je v poriadku, prišla Société Générale, inak svetový líder v obchodovaní s finančnými derivátmi, až v druhej polovici januára. Vtedy si už všimla určitých nezrovnalostí a začala interné vyšetrovanie. V jeho priebehu však vedenie priznalo, že vnútorné kontrolné mechanizmy boli slabé.
Už bývalý maklér je teraz vyšetrovaný pre zneužitie počítačovej techniky a dôvery zamestnávateľa a falšovanie dokumentov. Najväčšiemu obvineniu, a to obvineniu z podvodu, sa však vyhol, pretože podľa vyšetrovateľov mu nešlo o obohatenie sa. Riskantné obchody robil v predstave, že banka zarobí a on získa ešte lepšiu pozíciu medzi maklérmi.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 14:18