StoryEditor

Dannfos rozšíri závod pri Nitre

01.01.2008, 23:00

Dánsky koncern Danfoss, ktorý patrí k piatim svetovým lídrom vo výrobe hermetických kompresorov pre chladničky a mrazničky, pripravuje výrazné rozšírenie produkčných kapacít na Slovensku. Expanzia sa týka výrobného závodu dcérskej spoločnosti Danfoss Compressors, ktorá u nás podniká od roku 2002 v časti priemyselného areálu skrachovaného Calexu Zlaté Moravce.
V bývalej fabrike na bielu techniku Dáni vyrábajú kompresory používané do chladiacich a mraziacich zariadení, ventilátorových kondenzačných jednotiek, predajných vitrín, chladiacich pultov a podobných zariadení.
Vedenie koncernu informovalo, že z dôvodu vysokého dopytu po tomto druhu technológií sa rozhodli na Slovensku investovať do ďalších výrobných zariadení. V nových halách plánuje skupina Danfoss začať koncom roka 2008 so sériovou produkciou úplne nového typu kompresora, ktorého vývoj bol ukončený len nedávno. Celkové investičné náklady dosiahnu približne 2 miliardy korún, z ktorých len samotná výstavba výrobných priestorov si vyžiada 550 miliónov korún.
V areáli bývalého Calexu kvôli tomu zbúrajú 16 starých a v súčasnosti už nefunkčných priemyselných objektov. Na ich mieste vyrastie moderný dvojpodlažný objekt, v ktorom firma sústredí výrobné priestory a sociálne zázemie pre zamestnancov. Strednodobý podnikateľský zámer dánskej skupiny uvažuje aj o variante, že v Zlatých Moravciach zriadia aj vývojové a inovačné centrum.
Danfoss predáva výrobky a poskytuje servis prostredníctvom medzinárodnej siete 110 predajných spoločností a distribútorov. V 25 krajinách prevádzkuje spolu 61 výrobných závodov a zamestnáva viac ako 21-tisíc zamestnancov. Prioritným biznisom skupiny je odvetvie chladenia a klimatizácie, ale jej podnikateľské aktivity sa postupne rozšírili aj do ďalších oblastí - výroby tepelnej techniky, elektrických pohonov a priemyselných prvkov priemyselnej regulácie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 04:06