StoryEditor

Rusi chcú ísť k nám, no cudzincov nechcú

03.04.2008, 00:00

Ruské spoločnosti majú záujem o projekty v slovenskej energetike. Upozorňuje na to ministerstvo hospodárstva po zasadnutí 13. medzivládnej komisie pre hospodársku a vedecko-technickú spoluprácu medzi Slovenskom a Ruskom.
Podľa tohto materiálu má ruská firma VO Technopromexport záujem o modernizáciu a výstavbu tepelných a vodných elektrární, ako aj o modernizáciu a výstavbu rozvodní a elektrovodných vedení na Slovensku. Ďalšia ruská spoločnosť OAO Silovyje mašiny prejavila opätovný záujem o modernizáciu tretieho a štvrtého bloku Tepelných elektrární Vojany.
V oblasti spolupráce v atómovej energetike sa ruská a slovenská strana dohodli na vytvorení pracovnej skupiny. Spoločnosť Rosatom vytvorila jej ruskú časť, pričom už rozpracovala projekt dlhodobého programu slovensko-ruskej spolupráce v oblasti jadrovej energetiky a odovzdala ho na posúdenie slovenskej strane. Slovenská časť pracovnej skupiny by mala byť známa v druhom štvrťroku.
Ruská strana deklarovala na zasadnutí pripravenosť zúčastniť sa na prácach na zvýšenie výkonnosti existujúcich blokov slovenských jadrových elektrární, ako aj na dostavbe tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce. Ruské spoločnosti prejavili záujem aj o výstavbu nových jadrových zdrojov na Slovensku. "Slovenská strana podporuje účasť ruských spoločností v prácach na modernizácii existujúcich blokov slovenských jadrových elektrární," konštatuje sa v správe.
V oblasti baníctva má o spoluprácu so Slovenskom záujem ruská spoločnosť VO Zarubežugoľ. Tento ruský podnik je pripravený podľa informácie z rezortu hospodárstva na komerčnej báze vykonať vedecko-výskumné a projekčno-konštrukčné práce, stavať a modernizovať podniky uhoľného priemyslu, dodávať nadzemné, banské záchranárske a dopravné zariadenia a taktiež uskutočňovať servisné služby k dodaným zariadeniam.
Kým Rusi prenikajú do slovenského a celého európskeho sektora veľmi rázne, Moskva prienik kapitálu opačným smerom nepripúšťa. Dolná komora ruského parlamentu včera dokonca podporila vládny návrh na obmedzenie zahraničných investícií do kľúčových ekonomických sektorov, akými sú napríklad ťažba ropy a plynu, letecká technika alebo masmédiá.
Nová legislatíva zvyšuje právomoci bezpečnostných zložiek v dohľade nad podnikateľskými transakciami a medzi zahraničnými investormi v Rusku vyvoláva obavy. Zákon predpokladá, že súkromné zahraničné spoločnosti budú na kúpu viac než 50 percent ruskej firmy, ktorá pôsobí v jednom zo 42 stanovených "strategických" sektorov, potrebovať špeciálne povolenie. To bude vydávať komisia zložená z ruských ekonomických, no aj bezpečnostných činiteľov.
Ešte prísnejšia bude regulácia zahraničných investícií do niekoľkých najvýznamnejších priemyslových sektorov -- leteckej výroby, ťažby surovín, telekomunikácií na pevných linkách, rybolovu, médií a zbrojnej výroby. Tam bude zahraničná spoločnosť potrebovať povolenie už pri prekročení štvrtinového podielu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 14:05