StoryEditor

Emisie klesajú pomaly

06.09.2007, 00:00
Autor:
SITASITA

Európske automobilky znížili vlani emisie CO2 vypúšťané novými autami len o 0,2 percenta, čo je výrazne pod stanovenými cieľmi. Vyplýva to z údajov, ktoré včera zverejnila Európska federácia pre dopravu a životné prostredie (T&E), zastrešujúca mimovládne organizácie pôsobiace v oblasti dopravy a životného prostredia. Podľa týchto údajov emisie z nových áut európskych výrobcov minulý rok klesli na priemerných 160 gramov na kilometer (g/km), čo je stále viac ako dobrovoľne stanovený cieľ zníženia na 140 g/km v budúcom roku.
Zverejnené údaje tak potvrdili, že automobilový priemysel nebude schopný splniť stanovené ciele a opäť tak poukázali na potrebu zavedenia záväznej legislatívy Európskej únie, ktorá by automobilky prinútila vyrábať autá menej znečisťujúce ovzdušie, oznámila T&E.
Európska komisia ešte vo februári uviedla, že do polovice budúceho roku navrhne pravidlá, ktoré donútia automobilky znížiť vypúšťané emisie oxidu uhličitého z nových áut do roku 2012 na priemerných 130 g/km.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 17:12