StoryEditor

Úplatky za viac než miliardu

15.08.2007, 00:00

Vyšetrovatelia korupčného škandálu v koncerne Siemens nachádzajú stále nové fakty. Kým doteraz sa vychádzalo z predpokladu, že pochybné platby na čierne kontá dosahovali 420 miliónov eur, v prepočte 14,1 miliardy korún, interné kontroly našli prevody v hodnote vyše miliardy eur.
Čierne sumy narastajú
Podľa denníka Süddeutsche Zeitung ešte donedávna to vyzeralo tak, že právnici americkej kancelárie Debevoise & Plimpton, ktorú Siemens najal na interné vyšetrovanie, prešľapujú na mieste. No nie nadlho. Vyšetrovatelia odhalili v komunikačnej a elektrárenskej divízii Siemensu pochybné platby za vyše miliardy eur.
Len v komunikačnej divízii odhalili platby vo výške takmer 900 miliónov eur a ich pôvod sa datuje do začiatku 90. rokov, píše ďalej denník. Všetko však nasvedčuje tomu, že nielen komunikačná divízia vo veľkom štýle ulievala peniaze z koncernu na čierne kontá. Elektrárenská divízia mala zrejme tiež svoje "podvojné účtovníctvo", cez ktoré prešlo 250 až 300 miliónov eur.
Vyšetrovatelia odhalili množstvo nevysvetliteľných peňažných prevodov cez Lichtenštajnsko a ďalšie zahraničné kontá, napríklad, v Abú Zabí. Zrejme nešlo práve o čisté obchody, no právnici pripúšťajú, že nemuselo ísť iba o úplatky. Napriek tomu sa vo vyšetrovaní nepokračuje, pretože udalosti z 90. rokov sú už trestnoprávne premlčané.
Pravda či lož?
Medzičasom sa vynorila otázka, čo a koľko vlastne vedel predseda dozornej rady Gerhard Cromme.
Teraz už bývalý vedúci antikorupčného oddelenia Albrecht Schäfer v januári 2006 v rukou písanom liste informoval vtedajšieho finančného riaditeľa Heinza-Joachima Neubürgera o pochybných platbách.
Schäfer k listu priložil dokumenty Dresdner Bank z decembra 2005, ktorá koncern upozornila na nezrovnalosti. Na účty vo Švajčiarsku, ku ktorým mal prístup grécky manažér Siemensu, prišlo od januára 2001 do augusta 2005 celkovo 37 miliónov eur, píše Süddeutsche Zeitung. Peniaze pochádzali od dubajských firiem Fiberlite a Kelvin Trust. Lenže kým meno Siemens v dokumentoch o účtoch a prevodoch nefigurovalo, Grék v osobnom rozhovore s bankou tvrdil, že peniaze v podstate pochádzajú zo Siemensu.
Schäfer o tom informoval aj kontrolnú komisiu, ktorú vtedy viedol práve Cromme. Ten však stále tvrdí, že o korupcii sa dozvedel až v decembri minulého roka.
Jedno je však jasné: vedenie koncernu prvé kroky podniklo až po novembrovej razii mníchovskej prokuratúry v kanceláriách Siemensu. Čiže až po tom, čo informácie o korupcii prenikli na verejnosť.

Ako fungujú čierne kontá
Na stopu celej afére sa dostali milánski a nemeckí vyšetrovatelia pri objasňovaní podplácania manažérov Enelu, v rámci ktorej boli dvaja bývalí manažéri Siemensu odsúdení na podmienečné odňatie slobody. Zistili však spôsob, akým sa tieto platby poukazovali. Siemens poukázal peniaze lichtenštajnskej spoločnosti Eurocell, ktorá ich ďalej previedla na účet tieňovej firmy. Nejaká osoba potom peniaze vyzdvihla v hotovosti a vložila na tretie lichtenštajnské konto. Postupne sa peniaze cez účty v Spojených arabských emirátoch dostali do banky manažérov Enelu v Lugane a Monte Carle.

Vývoj kauzy
November
-- mníchovská prokuratúra prehľadáva kancelárie Siemensu v Nemecku a Rakúsku
-- dočasne zatknutý bývalý člen predstavenstva Klaus Gaswindt
December
-- finančný riaditeľ Joe Kaeser preveruje podozrivé platby 420 miliónov eur
Január
-- norimberská prokuratúra vyšetruje podozrenie z úplatkov v Iraku v rámci programu OSN
Február
-- nová razia v kanceláriách pre možnosť podplácania odborov AUB
Marec
-- proces proti dvom bývalým manažérom pre podplácanie Enelu
-- zatknutie Johannesa Feldmayera vo veci podplácania AUB
Apríl
-- Odbory IG Metall žalujú Siemens
-- Heinrich von Pierer rezignuje, jeho nástupcom je Gerhard Cromme
-- Klaus Kleinfeld oznamuje rezignáciu
Máj
-- Súd v Darmstadte odsúdil dvoch bývalých manažérov pre podplácanie Enelu.
Júl
-- Peter Löscher sa stáva šéfom Siemensu

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 13:42