StoryEditor

Gazprom zas obmedzí dodávky

02.08.2007, 00:00
Ruský plynárenský monopol Gazprom zníži od piatka dodávky plynu do Bieloruska takmer o polovicu. Ako včera oznámil hovorca Gazpromu Sergej Kuprijanov, keďže Bielorusko nie je ochotné zaplatiť dlh za dodávky plynu od začiatku roka, od 3. augusta zníži spoločnosť ich objem o 45 percent.

Koniec roka síce ešte nie je, no Európu opäť zamestnali úvahy Ruska o obmedzení dodávok energií. Ruský plynárenský monopol Gazprom oznámil, že od piatka zníži dodávky plynu do Bieloruska takmer o polovicu. Ako včera povedal hovorca Gazpromu Sergej Kuprijanov, keďže Bielorusko nie je ochotné zaplatiť dlh za dodávky plynu od začiatku roka, od 3. augusta zníži spoločnosť ich objem o 45 percent. Informovala o tom agentúra Reuters.
Dlh je v skutočnosti odloženou splátkou v rámci nových cien za dodávky plynu. Pôvodne platil Minsk 47 dolárov za 1 000 m3, od začiatku roka mu však Gazprom zvýšil cenu na 100 dolárov s tým, že v prvých kritických šiestich mesiacoch roka bude krajina platiť polovicu z ceny a doplatok splatí vo vhodnejšom letnom období. Dlh predstavuje 456 miliónov dolárov (11,15 miliardy korún). Tých 100 dolárov za 1 000 m3 je stále výrazne menej než platia európske krajiny, ktoré cez Bielorusko dovážajú asi 20 až 25 percent ruského plynu. Ten sa na celkovej spotrebe Európy podieľa približne 25 percentami.
Európa v strehu
Na bieloruskú trasu plynovodov sú napojené hlavne Poľsko, Nemecko a pobaltské štáty. Gazprom sľúbil, že "sa bude snažiť, aby dodávky do Európy neboli obmedzené". Ako povedal Kuprijanov pre agentúru AP, "kontrakty, ktoré máme podpísané s európskymi štátmi, budeme dodržiavať". Či Gazprom tento sľub dodrží, však bude závisieť aj od ďalších krokov Bieloruska. Firma však varovala, že ak si Minsk začne prípadne brať plyn z objemu určeného pre európske štáty, presunie väčšinu dodávok na alternatívne trasy.
Európska únia včera informovala obe strany, že "situáciu monitoruje a najnovší vývoj udalostí berie veľmi vážne". Konflikt ruských firiem so susednými štátmi sa jej totiž dotkol tak v tomto, ako aj v minulom roku. V januári tohto roka neochota Minska platiť viac za dodávky ruskej ropy spôsobila zastavenie dodávok tejto suroviny do Európy cez ropovod Družba a ešte väčší problém zažila Európa začiatkom roka 2006, keď Gazprom pre rovnaký problém otočil kohútikmi na plynovode prechádzajúcom cez Ukrajinu.
Šťastie, že je leto
Výhodou na rozdiel od predchádzajúcich prípadov je letné obdobie, takže ani v situácii nedohody by Európa nemala mať väčší problém.
Bielorusko zatiaľ tvrdí, že rozhovory pokračujú, no na splatení dlhu sa s najväčšou pravdepodobnosťou do piatka nedohodnú. "Ak nás už Gazprom takto varoval, môžete to chápať tak, že sme sa najskôr nedohodli," povedal pre Reuters hovorca bieloruského ministra hospodárstva. Minsk predtým požiadal Gazprom o viac času na vyrovnanie podlžnosti, pričom peniaze na prekvapenie ekonómov hľadá práve v ruských bankách. Podľa ekonómov, ako aj samého Gazpromu, má totiž Bielorusko dosť financií na pokrytie vyšších nákladov na energie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 16:09