StoryEditor

Matka Airbusu čelí obchodnému škandálu

03.04.2008, 00:00

Európske konzorcium EADS, ktoré kontroluje výrobcu lietadiel Airbus, sa dostalo do nepríjemnej situácie. Francúzsky regulačný úrad (AMF) v týchto dňoch oznámil, že EADS zneužil informácie v obchodnom styku. Rozhodnutie, ktoré by pre spoločnosť mohlo znamenať obrovské sankcie, zasiahne viacerých bývalých aj terajších vedúcich predstaviteľov. Navyše podľa analytikov výsledok vyšetrovania AMF môže ešte posilniť argumenty Boeingu a jeho stúpencov, ktorí protestujú proti zadaniu kontraktu na dodávku tankovacích lietadiel pre americkú armádu práve konzorciu EADS.
Takmer 20 podozrivých
Ako informoval denník International Herald Tribune (IHT), AMF po 18 mesiacoch vyšetrovania oznámil, že manažéri EADS a jej dcéry Airbus už vedeli o výrobných problémoch obrieho A380, keď najskôr v novembri 2005 a potom v marci 2006 využili opcie na predaj akcií. V júni potom spoločnosť oznámila, že výroba A380 nenapreduje, ako by mala a obrie lietadlo sa dostane na trh minimálne o pol roka neskôr. Toto vyhlásenie ihneď spôsobilo prepad akcií EADS o 26 percent a hodnotu spoločnosti znížilo o miliardy eur.
Regulačný úrad, ktorý chce informovať prokuratúru, nemenoval konkrétne osoby, no podľa AFP by malo ísť asi o 17 bývalých aj dnešných predstaviteľov firmy. Vyšetrovaniu sa podľa všetkého nevyhnú ani významní akcionári EADS, zbrojárska spoločnosť Lagardere a nemecká automobilka Daimler. Zatiaľ svoje závery poslal na interný sankčný výbor, aby sa vedenie firmy mohlo obhajovať. Ak sa mu to totiž nepodarí, s najväčšou pravdepodobnosťou padne a koncern očakáva ďalšie konflikty medzi nemeckými a francúzskymi manažérmi.
Zarobili milióny
Podľa informácií IHT pri predaji akcií v novembri 2005 zarobil napríklad francúzsky bývalý výkonný riaditeľ Noel Forgeard 603-tisíc eur (19,6 milióna Sk) a jeho nemecký náprotivok 711 750 eur. Prevádzkový riaditeľ EADS Jean-Paul Gut 667 500 eur a výkonný riaditeľ konzorcia pre Severnú Ameriku Ralph Crosby dokonca až 1,25 milióna eur. V marci nasledujúceho roka potom Forgeard a niektoré z jeho detí zarobili na predaji viac než 2,5 milióna eur.
Pre EADS nemohli tieto informácie prísť v horšom čase. Len pred mesiacom vyhralo konzorcium najvýznamnejší kontrakt vo svojej histórii, keď mu v tandeme s výrobcom lietadiel Northrop Grumman z USA americká Air Force udelila kontrakt na dodávku 179 tankovacích lietadiel. S tým sa nezmieril ani Boeing, ani viacerí kongresmani, podľa ktorých zadanie kontraktu inej ako americkej firme "ohrozuje národné záujmy krajiny". Najnovší škandál v EADS im môže dať do rúk ďalšiu argumenty proti výsledkom tendra. Boeing už podal proti rozhodnutiu armády protest a Northrop Grumman včera oznámil, že predbežne zastavuje práce na projekte, kým sa jasne nerozhodne, kto je víťazom.
"Toto je mimoriadne zlá publicita v najhoršom možnom čase," povedal na margo kauzy EADS Doug McVitie z poradenskej firmy Arran Aerospace. Spoločnosť si môže byť istá aspoň inou lukratívnou objednávkou, ktorú jej už minulý týždeň udelila britská vláda. Je to kontrakt na dodávku tankovacích lietadiel za 26 miliárd dolárov.

Známejšie kauzy
-- Najrozoberanejším prípadom bol Enron, keď vedenie predalo svoje akcie krátko pred krachom energetického giganta, obdobný prípad bol WorldCom.
-- V marci 2007 začal súd vyšetrovať Morgan Stanley a UBS, kde zamestnankyňa Morgan dávala tipy na kúpu akcií. Zárobky predstavovali státisíce dolárov.
-- V máji 2007 sa začalo vyšetrovanie v prípade kúpy Dow Jones & Co firmou News Corp. Vďaka informáciám od zamestnanca v Dow Jones jeho príbuzní kúpili 400-tisíc akcií pred predajom firmy. Zarobili asi osem miliónov dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 07:03