StoryEditor

Úspešné obchody fiktívnych firiem

10.12.2003, 23:00

Významnú expanziu na zahraničné trhy plánuje v týchto dňoch jednotka na českom trhu v oblasti predaja drogériového tovaru -- plzenská firma Ametyst. Spoločnosť, ktorá na začiatku 90. rokov minulého storočia začínala prakticky od nuly, zamestnáva dnes okolo 17 ľudí a v obchodnom registri má zapísané základné imanie v hodnote 3 mil. českých korún.
"Máme zaujímavú objednávku na kontrakty do Nemecka a Belgicka," uviedla včera konateľka Ametystu Lenka Holá. Podrobnosti však tají. "Dokedy nepodpíšeme záväzné zmluvy, nebudeme zverejňovať podrobnejšie informácie," dodala 18-ročná konateľka a zároveň študentka Strednej priemyselnej školy dopravnej v Plzni.
Spomenuté údaje síce zodpovedajú skutočnosti, no faktom je aj to, že Ametyst patrí do skupiny 300 fiktívnych firiem z 90 stredných škôl, oficiálne registrovaných vo fiktívnom obchodnom registri, prihlásených vo fiktívnom finančnom úrade aj fiktívnej správe sociálneho poistenia. Samozrejmosťou sú aj služby štyroch fiktívnych peňažných ústavov, z ktorých tri ponúkajú firmám vnútroštátne bankové operácie a jedna zabezpečuje devízové trhy.
Jednou z mnohých príležitostí na uzatvorenie výnosných obchodov je aj republikový veľtrh fiktívnych firiem, ktorý sa včera začal v priestoroch plzenskej dopravnej priemyslovky. Sloganom S nami budete tigrom v podnikateľskej džungli, sem lákala nových klientov Plzenská prvá fiktívna banka, ktorá eviduje 11 zamestnancov -- študentov tunajšej strednej poštovej školy.
Prevádzku týchto spoločností na území ČR riadi Centrum fiktívnych firiem pôsobiace pri Národnom ústave odborného vzdelávania v Prahe. "Na celom svete okrem Antarktídy je registrovaných približne 4 000 podobných spoločností. Pre študentov je to výborná príležitosť, ako porozumieť fungovaniu reálnych firiem," uviedol vedúci centra Lukáš Hula. Ako ho doplnil riaditeľ plzenskej priemyslovky Jiří Svoboda, musia zvládnuť úplne všetko, od založenia firmy, cez jej riadenie, marketing, účtovníctvo, až po styk s úradmi.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 18:59