StoryEditor

Módne siete preniknú na Slovensko

28.04.2008, 00:00

Slovensko svojím takmer desaťpercentným hospodárskym rastom predstavuje pre predajcov oblečenia párty, ktorú si nechcú nechať ujsť. Rýchly rast trhu im dáva možnosť zvyšovať tržby v celej východnej Európe. Kým vlani a predvlani u nás veľké nadnárodné módne siete otvorili svoje prvé obchody, teraz sa pripravujú doslova na expanziu.
 
"V najbližších mesiacoch otvoríme na Slovensku ďalších päť až sedem predajní," avizuje Andreas G. Seitz, člen výkonnej rady C&A Europe. Dnes má táto nemecká sieť dve predajne v Bratislave, v ktorých pracuje 65 ľudí. "Chceme ísť mimo Bratislavy," dodáva Seitz. Pre expanziu si v prvej vlne vybral Trnavu, Trenčín, Nitru, Nové Mesto nad Váhom a Banskú Bystricu. Tým sa to však neskončí a o niekoľko rokov chce mať C&A obchod v každom slovenskom meste s viac než 30 tisíckami obyvateľov.
 
Podľa informácií HN priestory pre nové predajne v slovenských mestách hľadá už aj švédska sieť H&M. Tradiční rivali z európskych trhov dnes majú svoje pilotné predajne len v bratislavských nákupných centrách Avion a Aupark. Na rozdiel od C&A však H&M ešte nechce zverejňovať, kam všade by chcelo na Slovensku expandovať.
 
Slovensko nie je jedinou krajinou, ktorej rastúci trh nechcú predajcovia oblečenia zmeškať. Len C&A otvorí v tomto roku vo východnej Európe 130 nových obchodov. Kým na Západe trh klesá alebo stagnuje, podľa agentúry GfK prežíva východná Európa doslova módny ošiaľ. Napríklad C&A už vo finančnom roku 2007 končiacom 29. februára 2008 zvýšilo obrat na Slovensku a v ďalších piatich východoeurópskych štátoch o rekordných 57 percent na 300 miliónov eur. Na porovnanie, najväčší trh v Nemecku tejto sieti zvýšil obrat len o 4,4 percenta.

C&A
-- 1 222 obchodov v 16 európskych štátoch
-- na Slovensku zatiaľ len dve predajne v Bratislave
-- predáva značky Yessica, Your 6th Sense, Angelo Litrico, Westbury, Canda, Baby Club, Palomino, Here & There, Clockhouse, Jinglers a Rodeo
H&M
-- 1 500 obchodov v 28 krajinách
-- na Slovensku zatiaľ len dve predajne v Bratislave
-- sieť sa profiluje zároveň ako značka oblečenia

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 10:08