StoryEditor

Yahoo! súhlasí s prevzatím Microsoftom

08.04.2008, 00:00

Internetová spoločnosť Yahoo! ide do rizika. Je pripravená na dohodu s Microsoftom, ale len pod podmienkou, že softvérový gigant ponúkne adekvátnu cenu. Oznámilo to včera vedenie Yahoo! výkonnému riaditeľovi Stevovi Ballmerovi. "Nie sme proti transakcii, ktorú navrhuje Microsoft, ale cena je neadekvátna," tvrdí firma v liste, ktorý zverejnila agentúra Reuters. Yahoo! tak reagovalo na sobotňajší varovný list od Ballmera, v ktorom šéf Microsoftu dal svetovej internetovej dvojke ultimátum. Ak do troch týždňov nebude súhlasiť s pôvodnou cenou 31 dolárov za akciu, softvérová firma pôjde s cenou dolu a navyše, obráti sa priamo na akcionárov. To by znamenalo nepriateľské prevzatie za omnoho horších podmienok, než Microsoft ešte stále ponúka. Pritom už teraz je cena v podstate nižšia ako 31. januára, keď firma oficiálne podala ponuku na Yahoo!. Odvtedy totiž hodnota akcií Microsoftu klesla a s ňou aj hodnota ponuky na 29 dolárov za akciu. Transakcia sa tak teraz odhaduje na 42,2 miliardy dolárov (869 miliárd Sk), zatiaľ čo 31. januára to bolo ešte 44,6 miliardy dolárov.
Microsoft na koni
Analytici však Yahoo! veľké šance na presadenie vlastných predstáv nedávajú. Microsoft totiž o zvýšení ponuky nechce ani počuť. Poukazuje najmä na to, že internetová spoločnosť nemá alternatívneho záujemcu, a tak nie je dôvod súperiť vyššou cenou. Ani analytici nepredpokladajú, že sa niekde objaví záchranca, ktorý by vytiahol Yahoo! zo zovretia Microsoftu.
"Yahoo! nemá alternatívne ponuky, takže dôvod na zvýšenie ceny tu nie je," povedal pre International Herald Tribune profesor práva na Stanforde Michael Klausner. "(Ak Yahoo! neustúpi) Microsoft bude uprednostňovať cestu nepriateľského prevzatia." Internetová spoločnosť už rokovala v snahe uniknúť Microsoftu s AOL, divíziou mediálnej spoločnosti Time Warner, ďalej s News Corp. miliardára Ruperta Murdocha, aj s hlavným konkurentom v oblasti internetového vyhľadávania Google. Ani z jedného však nič nevzišlo a v prípade Google podľa analytikov ani nemôže, pretože vzhľadom na to, že Google je svetová jednotka vo vyhľadávaní a Yahoo! dvojka, regulačné úrady v USA či v Európskej únii by spojenie nepovolili.
Okrem toho Ballmer v liste vedenie Yahoo! upozornil, že za dva mesiace od ponuky sa trhu s internetovými akciami príliš nedarí a aj čo sa týka firemného biznisu, Yahoo! neoslňuje. To internetová firma odmieta, jej zakladateľ a súčasný šéf Jerry Yang je presvedčený, že v najbližších dvoch rokoch budú tržby firmy rásť každý rok v priemere o 19 percent a rast spoločnosti prekoná očakávania analytikov. Yang je podľa Reuters pripravený zverejniť najnovšie štvrťročné výsledky firmy ešte skôr ako 22. apríla, keď sa ich zverejnenie oficiálne očakáva, len aby dal najavo, že napriek "turbulenciám" v spoločnosti má šance na rast a vytvoril si viac priestoru pred konečným termínom daným od Microsoftu (26. apríl).
Tlak akcionárov
Práve prípadné mimoriadne výsledky firmy by podľa analytikov ako jediné mohli zatlačiť na Microsoft ponuku zvýšiť. Ako však povedal jeden z nich Jim Friedland z Cowen & Co., museli by skutočne prekvapiť trh, niečo na spôsob výsledkov Google v predchádzajúcich obdobiach.
Väčšina analytikov totiž predpokladá, že akcionári Yahoo! sú ochotní súhlasiť s ponukou Microsoftu, a to aj v prípade, že by bola nižšia. Tí s väčším podielom akcií síce dali najavo, že by bolo ideálne, keby Microsoft ponuku zvýšil, no podľa Mortona Piercea, šéfa oddelenia fúzií a akvizícií právnickej firmy v New Yorku Dewey & LeBoeuf, ak sa to aj nepodarí, budú nakoniec súhlasiť s prvotnou ponukou.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 15:29