StoryEditor

Manažérovi ČEZ hrozí súd

21.06.2007, 00:00
Jednému z najvyššie postavených manažérov spoločnosti ČEZ Alanovi Svobodovi hrozí súd pre trestný čin zneužívania informácií v obchodnom styku, za čo mu hrozí dvoj- až osemročné väzenie.

Návrh na podanie obžaloby odovzdala polícia pražskej prokuratúre. Pokiaľ jej návrhu žalobcovia vyhovejú, bude to prvýkrát v histórii Českej republiky, keď sa takýto prípad dostane pred súd.

Svoboda podľa polície predminulý rok zneužil interné informácie elektrárenskej firmy a pri obchodovaní s akciami ČEZ zarobil 1,6 milióna Kč, v prepočte 1,9 milióna Sk.

Svobodu bráni šéf ČEZ
Obchodný riaditeľ ČEZ od začiatku odmieta porušenie zákona. Pre vyšetrovanie a na nátlak vtedajšej sociálnodemokratickej vlády však musel už v apríli 2005 opustiť svoje miesto v predstavenstve podniku, ktorého hlavným akcionárom je štát.

Za Svobodom stojí generálny riaditeľ ČEZ Martin Roman, ktorý sa opiera o právne posudky spoločnosti Deloitte & Touche, Ústavu štátu a práva, Právnickej fakulty Západočeskej univerzity a advokátskych kancelárií Weinhold Legal a Kocián Šolc Balaštík. Všetci údajne možné pochybenie vyvracajú.

"Spoločnosť ČEZ nemá žiadne informácie o tom, že by sa v prípade objavili nové skutočnosti, ktoré by zmenili právny názor opierajúci sa o posudky renomovaných právnych autorít. V prípade potreby sme ich ochotní poskytnúť polícii aj prokuratúre," konštatoval Roman.

Svobodov advokát je presvedčený, že polícia zrejme odovzdala spis prokurátorovi, pretože vyčerpala všetky možnosti dokazovania. Podľa jeho názoru sa polícii ani čiastočne nepodarilo dokázať, že Svoboda mal vopred informácie, ktoré by boli zásadné pre rozhodovanie subjektov na trhu, a vedome ich zneužil. "Sme presvedčení, že prokurátor zastaví vyšetrovanie alebo prinajmenšom prípad vráti na došetrenie," píše sa vo vyhlásení.

S názorom polície, že ide o trestný čin, sa totiž musí stotožniť aj prokurátor a ten rozhodne o ďalšom postupe.

Zarobil alebo prerobil?
Prípad sa vzťahuje k predminulému roku. Svoboda koncom apríla cez svojho makléra v piatok kúpil 7 500 akcií za tri milióny Kč zo svojho súkromného účtu. Nasledujúci pondelok ČEZ zverejnil štvrťročné výsledky a akcie firmy na pražskej burze stúpli o päť korún. Cez víkend tak manažér zarobil v hrubom 37-tisíc Kč. V máji si kúpil ďalších desaťtisíc akcií za 3,74 milióna Kč a keď ich po mesiaci predal, zarobil na nich 1,635 milióna Kč.

Svoboda sa už vtedy obhajoval tým, že pri aprílovom nákupe akcií nepoznal štvrťročné výsledky. A keby aj chcel informácie zneužiť, musel by akcie predať ihneď po zverejnení výsledkov, a nie až v júni. Tvrdil aj to, že nezarobil 1,6 milióna Kč, ale naopak, od zverejnenia výsledkov do predaja stratil vyše 40-tisíc Kč a jeho strata sa o niekoľko dní zvýšila na 200-tisíc Kč.
Svoboda navyše všetky obchody ohlásil Komisii pre cenné papiere. Tá síce začala vyšetrovať jeho transakcie, no keď sa prípadu ujala polícia, vyšetrovanie zastavila.

ČEZ po tom, čo bol Svoboda obvinený, sprísnil pravidlá tak, aby už podobné podozrenia nevznikli. V prvom rade zakázal manažérom obchodovať s akciami dvadsať dní pred zverejnením výsledkov a dva po ňom.

Minimum odsúdených
Štátne orgány majú všade vo svete problémy dokázať, že manažér zneužil interné informácie. Manažéri vždy poznajú plány alebo výsledky skôr než verejnosť a investori a v prípade, že im spoločnosť nezakáže obchodovať s vlastnými akciami, obyčajne hrozí podozrenie zo zneužitia dôverných informácií. Najčastejšie prichytia manažérov v USA, aj to ich býva okolo dvadsať ročne a ich obchody sú pre investorov dôležitým ukazovateľom pre ich vlastné rozhodovanie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 00:19