StoryEditor

Apple získa tržby operátorov

24.08.2007, 00:00

Tento rok sa v predvianočnej nákupnej sezóne objaví iPhone na pultoch operátorov vo Francúzsku, v Nemecku a vo Veľkej Británii. Práva na predaj získal francúzsky Orange, nemecký T-Mobile a britský O2.
Mobilní operátori v úsilí získať exkluzívne práva na jeho predaj urobili Apple veľké ústupky. Podľa denníka Financial Times Deutschland nemecký T-Mobile bude musieť výrobcovi odstúpiť desatinu tržieb, ktoré zarobí na klientoch s iPhone. Hoci podrobnosti nie sú známe, podobné zmluvy uzatvoril aj Orange a O2. Na druhej strane partnerstvo nie je pre operátorov veľmi rizikové, pretože im odpadne inak bežné dotovanie akciových telefónov.
Operátori dúfajú, že iPhone priláka atraktívnejšiu klientelu. Okrem zlepšenia imidžu očakávajú aj vyššie tržby, keďže klienti budú môcť cez telefón používať aj internet. Podľa Frankfurter Allgemeine Zeitung sa iPhone podľa verzie bude predávať za 500 a 600 eur, v prepočte 16 860 až 20 230 korún.
Exkluzívne práva sú dobrá vec, no zmluvy úplne obrátia vzťahy medzi výrobcami a operátormi na ruby. Prvýkrát v histórii sa totiž výrobca mobilných telefónov podieľa na tržbách operátorov, ktorí sa doteraz svorne proti podobným snahám bránili.
"Len čo sa raz zavedie podiel na tržbách, už sa ich nikdy nezbavíme," povedal pre FTD odborník konzultačnej spoločnosti Solon Philipp Geiger. Tento kontrakt sa tak môže veľmi skoro zmeniť na bumerang. Nokia, Sony Ericsson či Motorola majú dostatok trhovej sily, takže operátori už nebudú môcť dlho vzdorovať ich požiadavkám na podiely na obrate aspoň pri niektorých modeloch.
Výrobcovia sa vďaka novému konceptu stanú menej závislými od úspechu či neúspechu telefónu. Príkladom je Motorola, ktorej tenký model Razr sa stal predajným hitom, no následné modely v tejto sérii už na trhu prepadli. Ak teda telefón na trhu neuspeje, príjmy od operátorov aspoň sčasti pokryjú straty za vývoj.
Na strane porazených v tomto očakávanom trende sa ocitnú práve operátori. Hoci už nebudú musieť dotovať telefóny, aby aj drahé modely mohli ponúkať za jednu korunu či euro, výrobcom budú odvádzať časť beztak klesajúcich marží. A to veru nie je dobrý biznis, uzatvára FTD.
Slovákov iPhone nečaká
Slovensku a okolitým krajinám sa zrejme kultový prístroj vyhne. Ako sa HN dozvedeli z overeného zdroja, ktorý si neželal byť menovaný, stredná a východná Európa má podstatný hendikep. Aktivácia a prvé spustenie iPhone si totiž vyžaduje konto na predajnom serveri Apple iTunes Store, ktorý však funguje iba v štátoch, kde sa používa dolár alebo euro. A nepomôže ani snaha aktivovať konto v inej krajine, keďže server vyžaduje niektoré osobné údaje, napríklad bydlisko. Podľa informácií zdroja niektorí našinci síce uvažovali o ceste do USA, aby získali telefón, no väčšina od tohto úmyslu upustila, keďže telefón by im jednoducho nefungoval. "Apple to má skutočne dobre ošetrené," povedal zdroj.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 17:52