StoryEditor

Hoffmannova firma zarobila 571 miliónov

30.04.2008, 00:00

Finančná skupina Istrokapital SE, v ktorej má 98-percentný podiel finančník Mario Hoffmann, vlani po zdanení zarobila 571 miliónov korún. Najväčší zisk jej priniesli obchody s akciami. Druhú najvýznamnejšiu zložku zisku Istrokapitalu (634 mil. Sk pred zdanením) tvoril zisk Poštovej banky, v ktorej má Hoffmannova firma 94 percent akcií.

"Akcionár je s týmto vývojom spokojný," vyhlásil Hoffmann.
Slovenský finančník - známy najmä aktivitami v bankovníctve či privatizáciou zvyšku VSŽ Holdingu bez ocele počas prvej Dzurindovej vlády - včera oznámil, že Poštová banka mu zo zisku nebude musieť dať ani korunu na dividendách. "Pokračujeme v rozvoji banky a jej potrieb, aj preto sme sa rozhodli podporiť rozhodnutie predstavenstva banky a nevyplácať dividendy," hovorí Hoffmann.

Poštová banka bude následne zo zvýšeného vlastného imania financovať svoj prienik do poistného biznisu. Na tento parket chce banka vstúpiť kúpou 100-percentného akcionárskeho podielu v Poisťovni Tatra. S cieľom naplniť tento zámer už požiadala o súhlas Národnú banku Slovenska. Stalo sa tak začiatkom marca a v súčasnosti plynie NBS zákonná lehota na vyjadrenie.

Poisťovňa TATRA má na slovenskom trhu dlhoročnú tradíciu. Pôvodne vznikla v roku 1940 a do roku 1945 bola najväčšou poisťovňou na území Slovenska. V novodobej histórii bola založená v roku 1995. Má univerzálnu licenciu a poskytuje životné aj neživotné poistenie.
Istrokapital SE vznikol vlani vo februári ako nástupnícka spoločnosť Hoffmannovho Istrokapitálu. Nadnárodný holding je spravovaný podľa pravidiel komunitárneho práva Európskej únie. Konsolidovaný majetok skupiny za rok 2006 bol 27 miliárd korún. Základné imanie presahuje 45,76 milióna eur.

Míľniky Maria Hoffmanna
* rok 1999: vstup Istrokapitálu do Poštovej banky
* rok 2001: jedna z firiem skupiny kupuje podiel štátu vo VSŽ Holdingu bez hutníckeho jadra
* rok 2006: Istrokapitál sa s J&T dohodol na stavbe hotelov v Karibiku
* rok 2007: Istrokapitál sa zmenil na Istrokapital SE spravovovaný podľa komunitárneho práva EÚ

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 05:03