StoryEditor

Porsche upratuje vo VW

29.10.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Automobilka Porsche sa už zaoberá zlepšením činnosti závodov Volkswagenu (VW), kde sa stala veľkoakcionárom. Poradcovia stopercentnej dcérskej firmy Porsche Consulting aktívne zapojili do početných projektov VW, ktorých cieľom je zlepšiť efektívnosť výroby. V prvej fáze sa zamerali na všetkých päť brazílskych závodov VW, ale aj na niektoré ďalšie. V závode v nemeckom Hannoveri, kde sa budú vyrábať karosérie modelu Porsche Panamera (príde na trh v roku 2009), sa už stanovil súbor opatrení na jeho zefektívnenie.
Porsche Colsunting získava objednávky na poradenské služby predovšetkým z automobilového priemyslu, ale aj zo strojárskych a elektrotechnických podnikov a leteckého priemyslu.
Prevádzkový zisk Volkswagenu sa pritom v 3. štvrťroku zvýšil v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška o 500 percent, po prepočte približne 48,577 miliardy korún. Analytik bankového domu Metzler Jürgen Pieper uviedol, že "vo Volkswagene je teraz diskusia o zvýšení efektívnosti, aká tam ešte nikdy nebola". Dodal, že do VW zrejme "dorazila filozofia Porsche každý rok byť lepším". Volkswagen
pritom zrušil vlani až dvadsaťdva tisíc pracovných miest, aby znížil výrobné náklady.
Pieper odhaduje, že prevádzkový zisk Volkswagenu dosiahne tento rok okolo 6 miliárd eur. Vedenie koncernu však nemení svoju prognózu z leta, v ktorej uvádza, že zisk pred zdanením bude v tomto roku 5,1 miliardy eur.
V ten istý deň, ako Porsche oznámilo upratovanie vo VW, však šéf predstavenstva Martin Winterkorn pre médiá vyhlásil, že spoločnosť Volkswagen si zachová svoju nezávislosť aj po prevzatí.
"VW je jednou z najznámejších značiek na svete a predstavuje obrovskú hodnotu," podčiarkol v nemeckom denníku Süddeutsche Zeitung Winterkorn.
Dokonca aj hovorca Porsche Albrecht Bamler poprel informácie nemeckého týždenníka WirtschaftsWoche o rozdelení koncernu VW na jednotlivé spoločnosti. "Kto nás pozná, vie, že o tom neuvažujeme," vysvetlil.
Winterkorn by nemal problém byť šéfom jednej z dcérskych spoločností holdingu Porsche, pričom je za užšiu spoluprácu VW s Porsche v oblasti automobilovej elektroniky a rozvoja automobilov na hybridný pohon.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 22:59