StoryEditor

Projekt elektrárne je ohrozený

03.08.2007, 00:00

Proti plánovanej výstavbe tepelnej elektrárne v Trebišove sa postavila najväčšia maďarská opozičná strana Fidesz. Jej predstavitelia odovzdali v stredu slovenskému veľvyslanectvu v Budapešti petíciu, v ktorej žiadajú slovenskú vládu, aby zastavila investíciu. Argumentujú obavami zo zhoršenia životného prostredia a ohrozenia Tokajskej vinohradníckej oblasti, ktorá leží od mesta necelých dvadsať kilometrov.
"Dňa 1. augusta 2007 prevzalo slovenské veľvyslanectvo v Maďarskej republike petíciu politickej strany Fidesz, týkajúcu sa výstavby elektrárne pri meste Trebišov. K jej obsahu sa ministerstvo zahraničných vecí vyjadrí po získaní stanoviska príslušných orgánov," informovala HN Marianna Pilátová z tlačového odboru ministerstva.
Hrozba pre Tokaj
"Ochrana životného prostredia je záväzná pre všetkých, platí to rovnako pre slovenskú i maďarskú vládu. Proti elektrárni sú nielen Trebišovčania, ale aj obyvatelia z oboch strán hranice," vyhlásila Ildikó Gál Pelcznéová, podpredsedníčka Fideszu.
Elektráreň bude podľa nej vybavená zastaranou technológiou a znečisťovaním ohrozí prostredie, ľudí i svetové dedičstvo Tokaja. Odpor proti projektu vyjadrilo pred mesiacom i prihraničné mesto Satoralaújhely, ku ktorému sa postupne pripojili tri desiatky samospráv z tokajskej oblasti. Listami sa obrátili na vládu i ministra životného prostredia, aby voči investícii protestovali. Minister Gábor Fodor ich ubezpečil, že urobí všetko pre ochranu maďarských záujmov. Fidesz si napriek tomu myslí, že vláda nekoná dostatočne. "Keďže sa Ferenc Gyurcsány nezastal zbitej maďarskej dievčiny na Slovensku, je jasné, že Slováci si myslia, že s Maďarskom si môžu dovoliť urobiť všetko," tvrdí László Koszorús, podpredseda mládežníckej organizácie strany Fidelitas.
Škody pre región
"Prevládajúce severné vetry by mohli emisiami zmeniť kyslosť pôdy a ohroziť budúcnosť vinohradníckej oblasti. Víno vypestované v blízkosti takejto elektrárne by nekúpil nikto. Spôsobilo by to škody regiónu, obom štátom a ohrozilo tisíce pracovných miest. Navyše takúto investíciu, ktorá ročne vyprodukuje štyri milióny ton oxidu uhličitého, nemožno v dobe boja proti globálnym klimatickým zmenám v žiadnom prípade podporovať. Očakávame preto, že slovenské veľvyslanectvo odovzdá petíciu vláde, ktorá je v tejto chvíli na ťahu," povedal Illés Zoltán, vedúci sekcie zelených strany Fidesz.
Investíciu za takmer 40 miliárd korún do elektrárne na uhlie a plyn plánuje Československá energetická spoločnosť Košice. Podľa projektantov z firmy Energoprojekt Praha by malo ísť o najväčší a najmodernejší tepelný energetický zdroj na Slovensku s výkonom 885 MW.
Vyberajú partnera
Česká poradenská firma Reform Capital finišuje s výberom strategického a investičného partnera. O projekt sa podľa Mareka Chatrného, manažéra firmy, zaujímajú najväčší európski energetickí hráči. Neoficiálne by mala byť medzi nimi aj česká energetická skupina ČEZ. Investor by mal byť známy do konca septembra. V súčasnosti vrcholí aj proces posudzovania vplyvov projektu na životné prostredie. Po zapracovaní pripomienok a doplňujúcich štúdií vydá k nemu záverečné stanovisko ministerstvo. Napriek tomu, že správa o hodnotení vplyvov bola priaznivá a nevytkla elektrárni závažnejšie environmentálne nedostatky, vrátane jej dosahov na susedné Maďarsko, proti sa postavila v petícii asi polovica občanov dvadsaťtritisícového Trebišova. Pod tlakom verejnosti prijala zamietavé stanovisko i miestna samospráva. Investícia je podľa ministerstva hospodárstva v súlade s energetickou politikou štátu. Výrazne by zlepšila energetickú bilanciu krajiny a víta ju aj Slovenská elektrizačná prenosová sústava, ktorá dala predbežný súhlas na jej pripojenie do siete. So začatím výstavby elektrárne sa počíta v marci 2009, so spustením prvého energobloku o dva roky neskôr a s jej celkovým dobudovaním v roku 2013.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 01:29