StoryEditor

Západné koncerny podceňujú konkurenciu z východu

04.12.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Západné koncerny podceňujú konkurenciu z Číny, Indie, Brazílie či Mexika. Americkému mäsokombinátu Swift sa ani nesnívalo, že ho prevezme brazílsky konkurent JBS-Friboi. Vznikol tak najväčší spracovateľ mäsa na svete s obratom 13 miliárd dolárov (294,6 miliardy korún), a vyše 40-tisíc zamestnancami, napísal rakúsky denník Die Presse.
Ten sa odvolal na poradenskú firmu Boston Consulting Group, ktorá včera zverejnila rebríček najväčších konkurentov západných firiem. Z 3 000 firiem v 14 rozvíjajúcich sa krajinách vybrali 100 "najnebezpečnejších", ktoré môžu najviac ohroziť etablované západné koncerny. Podľa hodnotenia expertov najviac globálnych hráčov sa nachádza v Číne (41), ďalších 20 pochádza z Indie, 13 z Brazílie a sedem z Mexika. Rusko má zastúpených 6 firiem.
Vlani investovali koncerny z tretieho sveta 245 miliárd dolárov v zahraničí. Dominujú oceliarstvo, strojárstvo, automobilizmus. Ďalším príkladom je mexický Nemak, ktorý je najväčším výrobcom cylindrových hláv a motorových blokov na svete. Čoraz častejšie sa rozvojový svet etabluje v oblasti moderných technológií. Indický Suzlon Energy sa stal piatym hráčom na svete v oblasti veterných elektrární. Za zmienku stojí aj prerazenie brazílskeho výrobcu lietadiel Embraer, ktorý sa stal tretím na svete. Zosadil tým kanadský Bombardier, pričom nemálo mu pomohla objednávka 45 lietadiel od Air Canada.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 15:02