StoryEditor

Metsä Tissue už vyrába naplno

Žilinský závod papierenskej spoločnosti Metsä Tissue dosiahol úroveň výroby, ktorú mal pred požiarom skladu 2. marca 2008. "Minulý mesiac bol náročný a my ešte stále máme čo robiť," uviedol senior viceprezident pre strednú a východnú Európu Olli-Matti Tahvanainen. Všetky závody Metsä Tissue podporujú výstavbu skladu, aby sa čo najrýchlejšie uviedlo portfólio výrobkov na štandardnú úroveň.
Spoločnosť využíva všetok čas na výstavbu nového skladu, ktorého cieľom je dokončiť moderný sklad do konca tohto roku, spresnil Tahvanainen. Dodal, že v súčasnosti sa skladovanie čiastočne rieši u externých poskytovateľov skladových priestorov.
Pri požiari skladu vznikla škoda za približne štvrť miliardy korún. Napriek tomu, že v plameňoch skončilo približne 17-tisíc paliet toaletného papiera a kuchynských utierok, nedostatok tohto sortimentu na Slovensku nenastal. Žiadne výrobné haly ani technológie totiž požiarom neboli zasiahnuté. Prakticky do tla zhoreli dva veľké sklady obsahujúce zásoby zodpovedajúce viac ako dvojtýždňovej výrobe.
Okrem Metsä Tissue podobný sortiment vyrába aj fabrika SHP v Harmanci. Na Slovensku sa vlani vyrobilo viac ako 150-tisíc ton hygienických papierov, z ktorých dve tretiny sú určené pre zahraničné trhy. Ďalšie tisícky ton toaletného papiera, vreckoviek a utierok k nám distribuujú producenti z iných krajín.
Metsä Tissue v Žiline vyrába toaletný papier, kuchynské utierky do domácností a vreckovky. Hlavnými trhmi sú Slovensko, Česko a Maďarsko. Závod má dva papierenské stroje na výrobu tissue papiera a niekoľko spracovateľských liniek.
Fínska spoločnosť Metsä Tissue, súčasť spoločnosti Metsäliitto Group, je dodávateľom výrobkov z tissue papiera s ročným obratom 860 miliónov eur. Papierenský koncern má desať závodov vo Fínsku, v Nemecku, Poľsku, vo Švédsku a na Slovensku. Papierenská skupina zamestnáva približne 3 300 pracovníkov.
Podpaľača zadržali policajti takmer ihneď. Bývalý zamestnanec, nespokojný, že ho prepustili, v areáli fabriky dlhodobo prespával a jeho čin bol nasnímaný bezpečnostnými kamerami. Navyše, z miesta činu neušiel, ale opitý sa tam zdržiaval aj po príchode polície a hasičov. Hrozí mu trest desať až pätnásť rokov.

Fakty Metsä Tissue
-- žilinská papiereň ešte do vlaňajška pôsobila pod názvom Tento
-- zmena názvu prišla rok po prevzatí fínskym koncernom Metsä Tissue
-- skupina má desať závodov vo Fínsku, v Nemecku, Poľsku, na Slovensku a vo Švédsku

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 16:43